Policija oduzimala petarde djeci u Splitu i Solinu, roditelji dobili prijave

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

POLICIJA je u proteklih šest dana na području Splita i Solina od maloljetnih osoba oduzela ukupno 80 komada različitih pirotehničkih sredstava i podnijela 10 prekršajnih prijava, od čega sedam protiv roditelja jer su pirotehniku koristila djeca mlađa od 14 godina, priopćeno je danas.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske se doznaje da su uz oduzimanje pirotehničkih sredstava, u petak 22. prosinca dobili dojavu kako su na području Solina dvojica dječaka lakše ozlijeđena prilikom nepravilnog korištenja pirotehnike.

Podsjećaju da je od danas, 27. prosinca, do 2. siječnja 2024. dopušteno korištenje pirotehničkih sredstava, ali uz zakonska ograničenja.

Također upozoravaju kako zakonskim izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu, građanima nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3, te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

“Ne kupujte djeci pirotehniku”

Dopuštena pirotehnika može se koristiti samo u razdoblju od 27. prosinca do 2. siječnja, no ni tada se ne smije koristiti u zatvoreni prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Policija poziva roditelje da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku, da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinu se da ne koriste pirotehnička sredstva jer im mogu trajno narušiti zdravlje. Uz to pozivaju roditelje da razgovaraju  s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice, te da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike. 

“Suzdržite se od uporabe pirotehnike i na taj način kreirajte mirno i sigurno okruženje za vašu obitelj, prijatelje, susjede u vašem kvartu”, poručili su iz PU splitsko-dalmatinske.

izvor: Hina

Share.

Leave A Reply