Pošast iz Pariza stigla u Split. Stručnjak iz Ciana: ‘Hitno reagirati! Ovo je najgore doba, svake godine ih je više!‘

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Internetom kruže fotografije i videozapisi iz Europe, mahom iz Francuske, koje prikazuju insekte u pariškom gradskom prijevozu, a izazvale su val panike i gađenja.

Kriza sa stjenicama u Francuskoj izazvala je političku svađu jer je gradska vijećnica u Parizu rekla kako se ovu invaziju mora riješiti prije Olimpijskih igara sljedeće godine, a ministar prometa pozvao je željezničke i autobusne prijevoznike da spriječe razmnožavanje kukaca na sjedalima – piše britanski portal The Guardian.

Dok se francuska vlast bori protiv kukaca, u Hrvatsku još uvijek pristižu turisti i sa sobom donose nametnike kojih se jako teško riješiti. Riječ je o stjenicama, koje se prenose pasivnim putem, a ima ih i u Splitu. Nedavno smo pisali o tome kako su se razmilile i po zatvoru na Bilicama. Hoće li ih biti još i više s obzirom na veliki protok turista koji dolaze u grad?

– Stjenice ne skaču i ne lete, one se kreću uz pomoć tri para nogu, a najčešće se prenose putem putničke prtljage, po avionima, vlakovima i javnom prijevozu. Zaista stvaraju probleme putnicima, a i turističkim destinacijama jer ih se, nakon što se pojave, jako teško riješiti – poručio je Hrvoje Grgić, direktor službe sanitarne zaštite, zaštite bilja i veterine u “Cianu”.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply