Predstavnica američkog grada Tacoma kod gradonačelnika Puljka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradonačelnik Ivica Puljak primio je Claru Petrich, predsjednicu Vijeća gradova prijatelja Tacome iz SAD-a. Clare Petrich Amerikanka je hrvatskog porijekla čiji je djed Martin iz Starog Grada sa otoka Hvara 1887. godine došao u SAD kao dijete, a u Tacomi se, kao brodograditelj, proslavio 1949. izgradivši tada najveći tunolovac na svijetu imena „Mary E. Petrich“. Clara Petrich dugi je niz obnašala i dužnost predsjednice Uprave luke Tacoma, prva žena koja se našla na toj dužnosti.

Gošći iz SAD-a toplu dobrodošlicu u grad pod Marjanom i rodni kraj njezina djeda zaželio je gradonačelnik Puljak.  Razlog posjete gošće iz daleke Tacome je uspostava suradnje sa gradom Splitom.

Kako je istaknuto u razgovoru, više je područja u kojima se mogu uspostaviti značajniji odnosi i veze dvaju gradova; od suradnje u radu budućeg Tehnološkog centra na Dračevcu, suradnje sa splitskom Sveučilištem (održivi izvori energije), potom suradnja sa Pomorskim fakultetom pri čemu se splitskim studentima otvara mogućnost plovidbe na američkim znanstvenim brodovima, do obrazovanja u gastronomiji, nastupa umjetnika iz Tacome na „Splitskom ljetu“ te moguće izložbe splitskog Arheološkog muzeja u Tacomi.

Gradonačelnik Puljak izrazio je punu podršku uspostavi veza Splita i Tacome gdje živi velika zajednica Hrvata te je potpisao pismo namjere o uspostavi suradnje dvaju gradova, a kojeg je također potpisala i gradonačelnica Tacome, Victora R. Woodards. U pratnji Clare Petrich bila je Branka Bezić Filipović.

Share.

Leave A Reply