Prometni redari u splitsku blagajnu uprihodili nešto manje od pola milijuna eura

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

​GRAD Split je od početka ove godine do 15. kolovoza zahvaljujući prometnim redarima u gradsku blagajnu uprihodio više od 489 tisuća eura, koje su platili vozači uglavnom zbog nepropisnog parkiranja.

​Prema evidenciji, u istom razdoblju prošle godine zarađeno je nešto manje novca, oko 345 tisuća eura. ​Splitski prometni redari su tako u 7.5 mjeseci ove godine izdali 27.312 novčanih kazni za nepropisno parkiranje vozila​ i 409 kazni ispisanih tijekom 14. i 15. ​kolovoza, no te su kazne još u obradi.

​”Od ukupno 26.903 izrečene kazne, njih 23.984 se odnosi na vozila s hrvatskim registracijskim oznakama. Preostalih 2.919 je izrečeno za vozila stranih registracijskih oznaka. Navedeno ne znači da je to broj stranih državljana kažnjenih za nepropisno parkiranje, budući da se značajan broj turista i posjetitelja Splita koristi vozilima domaćih rent-a-car kuća, a koja nose hrvatske tablice. Od ukupnog broja obrađenih kazni, naplaćeno ih je 15.836, odnosno 58,84 posto​”, odgovorila je Hini pročelnica po ovlaštenju Upravnog odjela za komunalne poslove Leona Grgić.

Veća naplata od 15 posto

Dodala je da je u istom razdoblju prošle godine izrečeno 17.635 kazni za nepropisno parkiranje, od kojih se 2326 odnosilo na prekršaje u kojima su zatečena vozila stranih registracijskih oznaka. Naplaćene su 13.142 kazne, odnosno 73.82 posto od ukupnog broja. ​Uz to, 15 posto veća naplata je rezultat vođenja prekršajnog postupka, odnosno za veći broj neplaćenih kazni je utvrđen vozač, a potom protiv vozača izdan i uručen obavezni prekršajni nalog.

​Napominje da prometni redari nadziru promet u mirovanju na javno-prometnim površinama, ​a ako je netko kažnjen ispred ​stambene zgrade​ u kojoj živi, znači da je bio parkiran na javno-prometnoj površini. ​Otkriva i da je najčešći prekršaj parkiranje vozila suprotno zabrani izraženoj znakom. 

​”Jedna od pet kazni izrečenih u promatranom razdoblju ove godine odnosi se na parkiranje vozila na dijelu kolnika na kojem je isto zabranjeno postavljenim prometnim znakom zabrane zaustavljanja i parkiranja. Visina novčane kazne za prekršaj nepropisnog parkiranja je propisana Zakonom o sigurnosti prometa na cestama ​i iznosi 90 ​eura za nepropisno parkiranje na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom, 60 ​eura za parkiranje suprotno zabrani izraženoj znakom i 30 ​eura za ostale prekršaje​”, rekla je Grgić.

izvor: Hina

Share.

Leave A Reply