RATNO PROFITERSTVO: UKRAJINKA KOJA OPSKRBLJUJE VOJSKU VLASNICA 4 HOTELA U SPLITU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ako ste se pitali tko je vlasnik svih tih luksuznih hotela u Splitu, evo dijela odgovora.

Vlasnica tvrtki koje prodaju hranu ministarstvu obrane Ukrajine, Tetjana Glinjana, postala je vlasnica četiri hotela u Splitu, objavio je ukrajinski portal NV Biznes, a prenosi Index.

 

Novinar ukrajinskog portala je krajem prošle godine od sugovornika, za kojeg kaže da je upoznat sa situacijom u splitskom hotelijerstvu, saznao da su najmanje tri hotela u Splitu dobila novu vlasnicu iz Ukrajine.

 

‘Sjedila je u dvorani i aktivno davala upute lokalnom osoblju na ukrajinskom jeziku. Kažu da ima tvornicu za preradu mesa negdje u blizini Bile Cerkve’, rekao je izvor pod uvjetom anonimnosti. Nakon što je vidio Glinjaninu fotografiju, potvrdio je da je to ona.

 

Prema podacima iz sudskog registra, Glinjana je u listopadu i studenom prošle godine postala vlasnica tvrtki Zen Adria, Pigment i Mimoza. Glinjana je 2016. osnovala i tvrtku Nazarii d.o.o., čija vlasnica je jedno vrijeme bila njezina kći Irina Kut. Sjedište tvrtke Nazarii je u Brelima, na adresi koje je najvjerojatnije hrvatsko prebivalište Tetjane Glinjane.

 

Ove tvrtke posjeduju u Splitu hotele Mirari (18 soba, restoran i bazen na krovu), Ora (24 sobe, restoran i kongresni centar za 50 osoba), Luxe (30 soba, restoran, SPA centar i konferencijsku dvoranu za 8 osoba) i hotel Posh (6 soba, bazen na krovu, spa centar).

 

Prema informacijama objavljenima na stranicama agencija za nekretnine u Splitu, hoteli slične lokacije s 18 i više soba stoje od 2.5 do 3 milijuna eura. Odnosno, za kupnju četiri hotela u centru Splita bilo je potrebno više od 10 milijuna eura, piše portal NV Biznes.

Šefica poslovne tvrtke koja je prodavala hranu po ogromnim cijenama

Ukrajinski portal piše i da je Tetjana Glinjana iz Bile Cerkve, grada u središnjoj Ukrajini, šefica jedne od najvećih poslovnih grupa koja opskrbljuje hranom Oružane snage Ukrajine još od prosinca 1995.

Bila je osnivačica tvrtki iz takozvane Grupe Bile Cerkve, koje su u različitim razdobljima bile ili i dalje jesu dobavljači hrane za ukrajinsku vojsku. To su Premium Company, Vizit, Ukrprocord VR i Grand Consult.

Ukrajinski mediji ranije su pisali da tvrtka Grand Consult prodaje hranu ministarstvu obrane po vrlo visokim cijenama. Na primjer, u ugovoru koji je stupio na snagu u drugoj polovici 2023., obična heljda koštala je 1.69 eura po kilogramu. U ugovoru za prva tri mjeseca 2024. heljda košta 1.20 eura po kilogramu.

 

Prema ukrajinskoj državnoj službi za statistiku, maloprodajne cijene heljde tijekom tog razdoblja stalno su bile jedan i pol do dva puta niže. U srpnju je heljda koštala 1.15 eura, do kraja 2023. cijena je pala na 0.77 eura.

Tvrtka Active Company, koja je krajem 2022. s ukrajinskim ministarstvom obrane potpisala ugovor vrijedan 292 milijuna eura, prodaje ukrajinskoj vojsci jaja za 0.41 euro po komadu i krumpir za 0.53 eura po kilogramu. Vlasnik ove tvrtke je Oleksandr Dmitrovič iz Bile Cerkve, poslovni partner Glinjaninog unuka Nazarija. Nazarij je trenutno vlasnik tvrtke Meat Mix, čija je vlasnica nekada bila sama Glinjana, pišu novine Suspilne.

 

Ime Tetjane Glinjane spominjalo se i u aferi iz 2015. kada je pukovnik Nacionalne garde optužen da je u zamjenu za 10 posto iznosa ugovora namjestio pobjedu na javnom natječaju za konzerviranu hranu za vojsku.

Novinar optužio ministarstvo da sudjeluje u krađi

Ministarstvo obrane sumnja na pronevjeru sredstava za nabavu hrane za Oružane snage Ukrajine. Ukrajinski portal Dzerkalo tižnja objavio je 21. siječnja 2023. članak novinara Jurija Nikolova u kojem se tvrdi da u krađi sredstava za kupnju hrane za Oružane snage Ukrajine sudjeluju osobe iz ministarstva obrane Ukrajine.

Konkretno, prema novinaru, odjel je ugovorio jaja za 0.41 euro po komadu, dok je maloprodajna cijena u trgovini u Kijevu bila oko 0.17 eura po komadu. Krumpir je naručen za 0.53 eura po kilogramu, dok je maloprodajna cijena u u trgovinama bila od 0.19 do 0.22 eura.

Iz ukrajinskog ministarstva obrane objavili su da se lažne informacije o kupnji hrane za vojsku po prenapuhanim cijenama šire s ciljem namjerne manipulacije i obmane. Kažu i da su pokrenuli internu istragu, čije rezultate će proslijediti ukrajinskoj tajnoj službi uz prijavu za svjesno širenje lažnih podataka.

Hotel Luxe i tvrtka Mimoza zanimljivi su u kontekstu sudskog postupka koji se vodi protiv bivšeg gradonačelnika Ive Baldasara kojeg USKOK tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno, davanje parking mjesta hotelu ispod propisane cijene. Na optuženičkoj klupi je i donedavna direktorica Mimoze Jasna Parčina.

(prenio Dalmatinski portal)

Share.

Leave A Reply