Škaričić: Poskupljenje u splitskom Domu za starije zbog porasta cijena usluga

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osnivač Doma za starije i nemoćne Split je Splitsko-dalmatinska županija, a poskupljenja od 1. svibnja u prosjeku su 100 eura na mjesec. Među ostalim, u jednokrevetnoj sobi u Vukovarskoj ulici prvi stupanj korisnika sada plaća 472 eura na mjesec, a najteži, četvrti stupanj korisnika (dementni) 584 eura u dvokrevetnoj sobi.  

– Naš dom nije povećavao cijenu svojih usluga od 2018. godine i bili smo jeftiniji od cijena usluga u takvim domovima u drugim dijelovima Hrvatske te smo ovim poskupljenjem uskladili svoj cjenik s cijenama domova za stare i nemoćne u drugim dijelovima Hrvatske, rekao je Škaričić za Hinu.

Istaknuo je kako oni dosad nisu naplaćivali hladnjak u sobi, klimu niti prijevoz korisnika u bolnicu. Kako je rekao, nisu povećavana ni primanja zaposlenika u Domu.

– Zbog nižih cijena nego u domovima u drugim dijelovima Hrvatske, mi smo poslovali s gubitcima čije podmirivanje nam je pomagala Splitsko-dalmatinska županija kao osnivač našeg doma, rekao je Škaričić.

Trenutačno usluge koriste 699 osoba 

Podsjetio je kako se na tri mjesta, na Zenti i u Vukovarskoj ulici u Splitu te u Starom Gradu na Hvaru, uslugama Doma za starije i nemoćne trenutačno koristi 699 osoba, od kojih je 600 zahvaćeno pokupljenima, a ostalih 99 koje su u sustavu socijalne skrbi nisu zahvaćene novim cjenikom koji je stupio na snagu 1. svibnja na temelju odluke Upravnog vijeća prošlog petka.

Potvrdio je da odluku o poskupljenju nije donijela splitsko-dalmatinska Županijska skupština, nego je promjenom statuta omogućeno da tu odluku donese Upravno vijeće.

– Sve to je obavljeno u skladu sa zakonom, ustvrdio je Škaričić i dodao kako ne očekuje izražavanje nezadovoljstva korisnika Doma zbog povećanja cijena jer za to, kako je rekao, nema razloga budući da su sada cijene u tom domu podjednake onima u drugim takvim domovima u Hrvatskoj.

Na upit kakva je struktura korisnika Doma za starije i nemoćne Split, Škaričić je odgovorio da u njemu boravi 101 dementna osoba u pokretu, a one su najzahtjevniji korisnici jer je o njima nužna briga 24 sata na dan. Dodao je kako u Domu na tri mjesta boravi i 240 nepokretnih osoba o kojima je skrb također zahtjevna, a ostali su izvan kategorije težih korisnika.

Kako se doznaje u stručnim službama Splitsko-dalmatinske županije, trenutačno je oko 500 osoba na popisu čekanja za boravak u Domu za starije i nemoćne osobe na ta tri mjesta.

U stručnim službama su rekli kako je poskupljenje u Domu za starije i nemoćne osobe Split bilo nužno zbog njegova opstanka jer su porasle cijene usluga.

izvor: vijesti.hrt.hr

Share.

Leave A Reply