„Smojinih 100“: Najava događanja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U utorak, 4. travnja, u 10:20h na betonskom igralištu do terena NK Mosor, ispod OŠ Žrnovnica, održat će se performans „SMOJE – TO SMO MI“ u režiji majstora milenijskih fotografija Šime Strikomana. Ovim performansom učenici OŠ Žrnovnica, pod ravnateljstvom Matije Šitum, odat će počast novinaru Miljenku Smoji, oblikujući svojim tijelima njegov prepoznatljivi portret.

Na čuvenom balotaškom zjogu u spinutskoj lučici „Split“ i ove se godine od 25. ožujka do 8. svibnja održava tradicionalni Turnir o’ balot „Sveton Duji Splita grada“. Jubilarno, 30. izdanje ovog turnira, koji čuva špirit starega Splita, balotaši 15 maša iz sportskih klubova, splitskih uvala, firmi i spli’ske tradicije, posvetili su, kako kažu: Smoji koji je gušta zaigrat na balote, atroke doturu Luiđiju, kojemu su balote bile na prvon mistu, isprid medičine, Bepine, pa čak i Dantea. Utakmice se odvijaju svakim radnim danom u 16 i 17.30h, a vikendom ujutro i poslijepodne. Natječe se po bod sistemu, svatko sa svakim, a četiri najbolje maše pripetaju se u play-offu za prijelazni pehar te tri odličja.

Prigodom Dana hrvatske knjige, 22. travnja, Božidarka Šćerbe Haupt u okviru Exploring Croatia With Darka nudi svojim sugrađanima autorski projekt „ĐIR VELIN MISTON“turističko vođenje po splitskim lokalitetima vezanim za čuvenu seriju Miljenka Smoje. Polazišna točka je na Voćnom trgu, a učinit će se đir preko inspirativnih punktova, Prokurativa i Rive sa završetkom na Matejuški. – Prisjetit ćemo se živih opisa likova i trga, pokušat ćemo zamisliti svu onu vrevu i žamor iz našeg Velog mista, prošetat ćemo gradom, zaustavit se tu i tamo i pročitat po koji redak iz knjige. Ukoliko netko od vas zna dobro govoriti „po splitski“, možda baš vi budete htjeli pročitati nešto od odabranih redaka koje smo pripremili za vas, kazala je voditeljica projekta pozvavši sve na đir Velin miston.

„Đir Velin miston“ održat će se u četiri termina:

  • subota, 22. travnja u 12h
  • utorak, 25. travnja u 17h
  • subota, 29. travnja u 12h

U središnjici Gradske knjižnice Marka Marulića Split 26. travnja (srijeda) u 18 sati održat će se događanje pod zajedničkim naslovom: „SMOJIN VAROŠKI AMARCORD“. Strastveni poznavatelj genealogija splitskih familija „od kolina“ Mario Nepo Kuzmanić predstavit će nam rezultate istraživanja o „Precima Miljenka Smoje“, dok će vrsni enolog Želimir Bašić ispričati „Priču o vinu, Smojinu piću života“. Događaj će pismon začiniti veteranska klapa Rebatajica.

Share.

Leave A Reply