Splićani, pozdravite se s parkiranjem ispred KBC-a Firule: do kraja godine zabrana prometovanja u krugu bolnice!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nema dana da se u krugu KBC-a, na Firulama, dobrano ne zagužva. Slična je situacija, ako ne i ista, i na Križinama. Koliko se god trudili iscrtavati mjesta na kojima nije dozvoljeno parkiranje, vozači se snađu. Snalaze se i djelatnici “Split parkinga”, pa njihovi “pauci” redovito ordiniraju. Prometni redari ostavljaju kazne pod brisače. No, ništa od toga ne pomaže.

Čak se ljeti, nevjerojatno, ali istinito, i turisti znaju zaletiti do bolnice, pa “uredno” parkiraju svoje kampere i opušteno lutaju gradom. Naplate nema. Parkirališno mjesto, kada ga nađete, ne košta vas ništa.

Situacija je komplicirana, ali se mora riješiti. I Ministarstvo zdravstva je upozorilo KBC na potencijalnu nedostupnost. Ponekad se teško probiti među kojekako parkiranim vozilima i onima kojima je bitno da prođu što brže kako bi stigli do prijema. Strah nas je i promisliti što bi bilo s vatrogasnim vozilom, ne dao Bog zla… A i činjenica je da smo jedina bolnica u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire, gdje je dozvoljen ulaz u krug bolnice. Drugi dozvoljavaju ulaz samo vozilima hitne pomoći…

Vodstvo KBC-a svjesno je problema, kao i činjenice da je najteže nered dovesti u red. Zbog toga su u redovnim kontaktima sa “Split parkingom”, pa zajedničkim snagama pokušavaju doskočiti problemu. Čini se da su se približili tom cilju.

Do kraja ove godine prometovanje kroz krug bolnice će biti zabranjeno! U funkciju će se vratit kapija na ulazu.

Kontrolirat će se ‘ko ulazi. Sva će parkirna mjesta biti označena, na “kornižima” se više automobil neće smjeti ostavljati, kao ni na zelenim površinama, što je trenutno slučaj. Dozvolit će se pacijentima da se dovezu osobnim vozilima, kao i posjeti pacijentima, da se zaustave pola sata. Nakon toga bi išla naplata parkiranja.

Zaposlenici, a KBC ih ima najviše u gradu, najvjerojatnije će dobiti povlaštenu kartu, svojevrsnu pretplatu na parkirno mjesto.

Naravno, ni tada neće biti dovoljno mjesta za sve. U blizini bolnice se nalaze garaže, koje naši sugrađani ne koriste dovoljno. Pokušat će se dogovoriti s “Prometom” da se u najfrekventnije doba dana pojačaju autobusne linije prema bolnici, kako bi se ljudi više oslanjali na javni promet negoli na limene ljubimce. Cjelovito rješenje je u strateškom projektu KBC-a, a to je izgradnja podzemnih garaža, no to je na dugom štapu.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply