Splićanima od Nove godine poskupljuje odvoz smeća! Iz ‘Čistoće‘ objašnjavaju zašto su cijene veće, slaba nam je to utjeha… Evo koliko će tročlanoj obitelji biti veći računi…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Čistoća” nam je uručila pravu “novogodišnju čestitku” – od siječnja 2023. godine započinje primjena novog cjenika javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Splita. Kad to prevedemo, poskupljuje odvoz smeća!

Novim cjenikom korigira se samo varijabilni dio cijene javne usluge sakupljanja komunalnog otpada s dosadašnjih 0,022 kuna na 0,05 kuna po litri.

Fiksni dio cijene za kućanstva ostaje 30 kuna bez PDV-a, odnosno 100 kuna bez PDV-a za pravne subjekte svih kategorija.

– Cijena odvoza u Splitu i dalje ostaje među najnižima u Hrvatskoj, a “Čistoća” će napokon ostvariti prijeko potrebna ulaganja u nove polupodzemne spremnike kako bi grad Split bio još čišći te pratio najmodernije ekološke standarde.

Ulaganje u polupodzemne spremnike diljem Splita omogućit će građanima bolje odvajanje otpada, a samim time i spriječiti daljnje povećanje cijena odvoza.

Novim cjenikom uspostavlja se odnos fiksnog i varijabilnog dijela prema najboljim europskim standardima, tako da potiče građane na odvajanje otpada, a da pritom ukupna cijena za odvoz ne opterećuje značajnije kućni budžet. Primjerice, cijena odvoza otpada za tročlanu obitelj u Splitu trenutno iznosi 39,92 kune, a nakon povećanja će iznositi 50,64 kuna. Za usporedbu, cijena odvoza za tročlanu obitelj u Rijeci nakon povećanja iznosi oko 160,00 kuna – pojašnjavaju u ovoj gradskoj tvrtki.

Samu izgradnju infrastrukture “Čistoća” će, navode, osigurati sredstvima iz fiksnog dijela naknade, unutarnjim rezervama te sredstvima iz domaćih i europskih fondova. Korekcijom cijene na 0,05 kuna po litri, “Čistoća” će sredstva uložiti i u nabavku specijalnih vozila za pražnjenje polupodzemnih spremnika, uređaje za mljevenje otpada, baliranje reciklabilnog otpada, sustav elektronske evidencije pražnjenja, novi način upravljanja poslovnim procesima i druga učinkovita suvremena rješenja.

– Time će se istovremeno unaprjeđivati uvjeti za recikliranje i stimulirati građane da odvajaju otpad još više i lakše kako bi se, među ostalim, smanjio pritisak na odlagalište na Karepovcu.

Trenutna stopa odvajanja otpada u Splitu iznosi 16,5 posto, dok je zakonski normativ minimalno 50 posto, što je moguće dostići jedino daljnjim investicijama u infrastrukturu.

Zato su “Čistoća” i Grad Split postavili fokus na odvajanje otpada te povećanje razine čistoće Splita, što je preduvjet za bolji život građana i održivi razvoj grada. Stoga zahvaljujemo građanima na suradnji i pozivamo ih da zajedno doprinesemo zajedničkom cilju – uređenom gradu s najvišim standardom čistoće i odvajanja u Hrvatskoj, ali i šire – zaključuju u ovoj komunalnoj tvrtki.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply