Split dobio prvu high-tech senzornu sobu u Hrvatskoj: u udruzi ‘Spektar‘ djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom moći će vježbati na najboljoj tehnologiji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zalaganjem udruge “Spektar” Split je dobio prvu high-tech senzornu sobu u Hrvatskoj, koja se nalazi u njezinu novouređenom prostoru, na adresi Šime Ljubića 8 (Trstenik), namijenjenom djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Udruga “Spektar” službeno je otvorila svoja vrata u prostoru od 89,76 m2, u potpunosti uređenom i opremljenom zahvaljujući 157 donatora, koji su osigurali novčana sredstva za provedbu velikog i zahtjevnog projekta vrijednog više od 400 tisuća kuna.

U prvoj high-tech senzornoj sobi u Hrvatskoj edukacijska rehabilitatorica Mirna Carević koristi interaktivni ekran radeći interaktivne igre za poticanje receptivnoga/ekspresivnoga govora, svladavanju predčitalačkih vještina, razumijevanju naloga itd. U sobi se nalaze i različita sredstva za potpomognutu komunikaciju (snap + core first, Grid 3), pecs i PODD knjige.

“Osim tehnologije”, navodi Mirna, “mi volimo i klasične metode rada tako da ni taj aspekt neće izostati. Naravno, svaki korak se radi u suradnji stručnjaka s roditeljima, te prilagođavanju metoda kako bi djeca napredovala i ostvarila svoj maksimum”.

Matea Videk, radna terapeutkinja u udruzi “Spektar”, objašnjava kako je senzorna soba sama po sebi stimulativna soba za poticanje razvoja grube motorike, ali i samog senzoričkog razvoja koji je preduvjet kvalitetnog učenja. Uvođenjem interaktivne tehnologije osigurano je kvalitetnije praćenje napretka djeteta, ali i povećanje njegove motivacije, koja za konačni cilj ima uspješno rehabilitirano dijete spremno na socijalnu inkluziju u zajednicu.

“Ideja senzorno interaktivne sobe bila je spojiti senzornu integraciju i asistivnu tehnologiju u jednu cjelinu koja će izvući maksimum iz svakog djeteta”, kaže Matea, ističući kako u fokusu svake rehabilitacije nisu sredstva rehabilitacije nego ostvareni ciljevi, koji, u ovom slučaju, znače maksimalnu samostalnost u aktivnostima svakodnevnog života.

Korištenje interaktivnog monitora u prostoru udruge “Spektar” poticat će djecu na provedbu grupno motoričkih aktivnosti kroz digitalizirani sadržaj koji je ovoj generaciji na visokoj ljestvici prioriteta i motivatora. Djeca će unutar senzorno interaktivne sobe nositi pametnu narukvicu, koja će biti spojena na pametnu ploču, zahvaljujući čemu će terapeut moći pratiti razine uzbuđenja prilikom terapijskog postupka. Pametna ploča također omogućava da dijete na većoj motivacijskoj razini razvija grubu i finu motoriku, kogniciju te logičko zaključivanje kroz animacije reproducirane na velikom interaktivnom ekranu.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply