Splitski gimnazijalci oduševili na nagradnom natječaju Fonda: Na kreativnosti im je čestitao i Mate Rimac

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Dok se police trgovina pune novim kolekcijama za proljeće, splitski gimnazijalci odlučili su upozoriti na drastične posljedice trenda tzv. „brze mode“. U nagradnom natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, svojim su jednominutnim videom oduševili stručni žiri i odnijeli prvu nagradu – otkrivanje svijeta električnih hiperautomobila, a na nagradi im je čestitao i Mate Rimac, hrvatski inovator i poduzetnik. Zahvaljujući stručnom vodstvu, splitski gimnazijalci su dobili priliku saznati sve što ih je ikada zanimalo o električnim automobilima, kako se oni proizvode, ali i kako taj proces izgleda uživo.
– Iznimno nas veseli ovaj izlet u Zagreb koji smo osvojile sudjelujući u obrazovno-ekološkom nagradnom natječaju Fonda za zaštitu okoliša „Ostavi utisak, ne otisak“. Drago nam je što je upravo naš projekt osvojio stručni žiri i što smo dobile priliku posjetiti Rimac automobile i vidjeti Neveru, najbrži električni automobil na svijetu. – istaknula je Ena Mladineo, učenica II. Gimnazije iz Splita.
Pod palicom profesorice Jagode Lerotić splitski gimnazijalci su nadovezujući se na čileansku pustinju Atacamu, koja se vremenom pretvorila u planinu odbačenog tekstila, ponudili jednostavno alternativno rješenje – ponovnu uporabu odjeće. Svoje preuređene odjevne kombinacije prikazali su kroz mini modnu reviju, popraćenu korisnim informacijama i tako pokazali da je jedino ograničenje u modi – kreativnost.
Međutim, to je tek jedan od nagrađenih radova, od brojnih pristiglih kreativnih ideja, ističe Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
– Radovi koje smo ove godine dobili na našem eko-natječaju pokazali su veliku svjesnost učenika osnovnih i srednjih škola kada su u pitanju klimatske promjene i naša uloga u očuvanju okoliša. Veseli nas što imamo priliku nagraditi najkreativnije i time motivirati mlade da nastave živjeti sve ono što su kroz svoje radove i pokazali u natječaju. – zaključila je Matić.

Natječaj Fonda proveden pod motom „Ostavi utisak, ne otisak“ za cilj je imao upozoriti na zagađenje okoliša, ali i veliku potrošnju energije i vode koja je potrebna za proizvodnju brze mode. Kao takva, ona ima značajan ugljični otisak, koji u konačnici doprinosi sve bržim klimatskim promjenama. Želeći te promjene usporiti, učenici su željeli svoje prijatelje, ali i javnost osvijestiti koliko nam odjeće doista treba u ormaru.

izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply