Splitski ‘Promet’ je u ‘knock downu’, a zima će ga – nokautirati! ‘Direktor svako jutro kada dođe na posao prvo provjeri je li firma blokirana i ima li dovoljno autobusa’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

 

 

Nakon nedavnih prepucavanja oko toga koja se opcija u Gradskom vijeću sjetila ideje o pojeftinjenju autobusne karte, “Prometova” podružnica Sindikata vozača i prometnih radnika uputila je lokalnim zastupnicima i javnosti otvoreno pismo.

Sindikalci u dopisu podržavaju tu ideju, ali naglašavaju kako je prije toga potrebno ispuniti niz preduvjeta.

– Kao sindikat cijenimo angažman vijećnika Tončija Blaževića još dok je bio predsjednik Nadzornog odbora “Prometa”, kao i njegov doprinos boljem funkcioniranju tvrtke kroz prijedlog “medo za 15 minuta”, upozoravanje na probleme nelojalne konkurencije i noćnih linija te uvođenje dnevne i turističke karte.

Pozdravljamo i aktivno uključivanje vijećnice Marijane Puljak u rješavanje problematike naše tvrtke jer smatramo da su svaka ideja i svako nastojanje da se pomogne – dobrodošli.

“Promet” je, boksačkim rječnikom, u “knock downu”, gdje nas, ako se nešto hitno ne poduzme, od tehničkog nokauta dijeli samo jačina predstojeće zime.

Kome to nije jasno i to ne vidi kroz autobuse koji prometuju splitskim ulicama, neka dođe u garažu u Kopilici i pogleda uvjete rada u remontu i servisu – ističe Teo Bulić, povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika u splitskom javnom prijevozniku.

Prema njegovim riječima, put do jeftinije karte po uzoru na zagrebački ZET, što i Sindikat zagovara, rezultat je kvalitetnih političkih odluka tamošnje gradske vlasti i nije se dogodio preko noći.

– ZET je tijekom posljednjih šest-sedam godina kupio 140 novih niskopodnih tramvaja čija je cijena prava “sitnica” – samo 1,5 milijuna eura po vozilu, te 260 novih autobusa, što je, za usporedbu, dvaput više od nešeg trenutačnog voznog parka.

Gradonačelnik Milan Bandić krenuo je u ZET-ovo restrukturiranje uključujući i službe kontrole, čije se evidentirane kazne uredno naplaćuju, podigao je subvencije sa 600 na 700 milijuna kuna, iz temelja je revidirao prava na povlaštene vožnje, te potpisao EU-ovu uredbu s prijevozničkom tvrtkom na 15 godina.

Tako je cijena karte od četiri kune proizvod enormnog ulaganja, kvalitetnih političkih odluka i ljudi u menadžmentu koji su imali ideju i strategiju kako doći do toga što je danas ZET – naglašava Bulić i pita se što su splitski političari i sam “Promet” napravili da se implementira karta od pet kuna.

– Dobar potez u tom smjeru svakako nije bilo skidanje subvencije za trećinu u gradonačelničkome mandatu Željka Keruma, niti amputiranje parkirališnog sektora, što nam je dodatno smanjilo prihode. Ne zaboravimo da smo parkirališta baš dobili od Grada kao kompezaciju za subvencije.

Naš direktor svako jutro kada dođe na posao najprije kontaktira pravnu službu, financije i prometni sektor s pitanjima je li ispao koji kostur iz ormara, je li firma blokirana i ima li dovoljno autobusa da se pokriju sve linije – dodaje sindikalac i zaključuje kako podržavaju novi tarifni model, ali naglašavaju da “Promet” danas vapi za novim autobusima, potpisivanjem EU-ove uredbe 13/70, novim ticketingom i strategijom razvoja te da u tom pogledu očekuju pomoć gradskih vijećnika.ž

Preuzeto sa: SLOBODNA DALMACIJA

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: