SRETNO VALENTINOVO! A I ČISTA SRIJEDA. SAZNAJTE NEŠTO O POVIJESTI VALENTINOVA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dan zaljubljenih ove godine poklopio se s Pepelnicom, ili Čistom srijedom. Nakon ludila maškara, možete proslaviti Valentinovo. A evo malo i o povijesti tog „blagdana“…

Valentinovo ima dugu povijest koja seže unatrag stoljećima. Postoji nekoliko teorija o podrijetlu ovog praznika, ali najčešće se veže uz legendu o Svetom Valentinu. Postoji nekoliko svetaca s imenom Valentin koji su mogli biti povezani s ovim praznikom. Jedna od legendi kaže da je Sveti Valentin bio svećenik koji je tajno vjenčavao vojnike unatoč zabrani cara Klaudija II. Druga legenda govori o tome kako je Sveti Valentin pomagao kršćanima zatvorenima u rimskim tamnicama te je zaljubljenima slao poruke ohrabrenja.

 

Od 14. stoljeća, Valentinovo se povezuje s ljubavlju i romantikom, a u 19. stoljeću popularizirane su razglednice s ljubavnim motivima koje su se razmjenjivale među zaljubljenima. Danas, Valentinovo je globalni praznik tijekom kojeg se ljudi iskazuju ljubav i pažnju svojim partnerima ili simpatijama.

 

Valentinovo uvijek pada 14. veljače. Valentinovo 2024. bit će srijeda, 14. veljače. Krajem 5. stoljeća papa Gelasius proglasio je 14. veljače Danom svetog Valentina i od tada je 14. veljače dan slavlja – iako je općenito bio više religiozan nego romantičan.

 

Općenito, rani kršćani su se često odlučivali slaviti praznike na dane koji se podudaraju s postojećim svetkovinama i slavljima (poput Božića i zimskog solsticija), pa su tako Valentinovo stavili na 14. veljače, dok su se Luperkalije slavile 15. veljače.

 

Istina o povijesti Valentinova je da romantični praznik nije imun na tragediju. Tijekom prohibicije u Chicagu je 14. veljače 1929. banda koju je organizirao Al Capone ubila sedam muškaraca. Masakr na Valentinovo postao je žarište u povijesti prohibicije, a policija i zakonodavci krenuli su u lov na bande i rulju koje su se formirale u gradovima ne bi li kontrolirali tada ilegalne tvari poput alkohola.

 

Tko je bio Sveti Valentin? (A kakve on ima veze sa čokoladnim srcima?)

Iako se ne zna mnogo o stvarnoj povijesti svetih Valentina na kojima se temelji blagdan, legenda o svetom Valentinu ima nekoliko priča. Jedna legenda kaže da je sveti Valentin odbio prijeći na poganstvo te ga je pogubio rimski car Klaudije II. Prije pogubljenja, uspio je čudesno izliječiti kćer svog tamničara, koja se zatim obratila na kršćanstvo zajedno s njegovom obitelji. Druga legenda kaže da je biskup po imenu sveti Valentin iz Ternija pravi imenjak praznika; ovaj sveti Valentin je također pogubljen.

 

Ali prema drugima—i tako je Sveti Valentin postao povezan s praznikom usmjerenim na ljubav—Sveti Valentin je bio rimski svećenik koji je obavljao vjenčanja za vojnike kojima je bilo zabranjeno ženiti se, zbog edikta rimskog cara koji je određivao da oženjeni vojnici nisu dobri ratnici i tako se mladići nisu mogli ženiti. Ovaj sveti Valentin nosio je prsten s Kupidom – simbolom ljubavi – koji je pomogao vojnicima da ga prepoznaju. I, kao preteča čestitki, dijelio je papirnata srca kako bi podsjetio kršćane na njihovu ljubav prema Bogu.

Zbog ove legende, sveti Valentin je postao poznat kao zaštitnik ljubavi. Molitva svetog Valentina traži od svetog Valentina da poveže ljubavnike, tako da dvoje postanu jedno, a par se prisjeća svoje odanosti Bogu.

Dok je priča o svetom Valentinu postavila temelje za uspostavljanje dana kao praznika romantične ljubavi, ono što je istinski učvrstilo vezu između svetog Valentina i ljubavi bila je pjesma srednjovjekovnog pisca Geoffreya Chaucera iz 1375., koju povjesničari smatraju podrijetlom “moderne” proslava Valentinova, gdje slavimo naše romantično partnerstvo s jednom drugom osobom.

Zašto slavimo Valentinovo?

Do kraja 15. stoljeća riječ “valentin” se koristila za opisivanje ljubavnika u tadašnjim pjesmama, a u 18. stoljeću u Engleskoj je objavljena knjiga pod nazivom The Young Man’s Valentine Writer.  Sredinom 19. stoljeća stvarale su se masovno proizvedene papirnate čestitke za Valentinovo (iako se ideje za čestitke za Valentinovo još uvijek isplati isprobati) i rođeno je Valentinovo kakvo poznajemo.

Koje je značenje Valentinova?

Tijekom godina (i stoljeća), Valentinovo je bilo vjersko slavlje, drevni ritualni dan i komercijalni praznik. Sva ta promjena znači da je značenje Valentinova doista ono što želite da bude: možete potpuno preskočiti proslave, kupiti si čokoladu ili cvijeće ili izraziti svoju ljubav i zahvalnost prema ljudima u vašem životu, bez obzira na to jesu li -radnici, romantični partneri, prijatelji ili članovi obitelji.

Share.

Leave A Reply