Svečano otkrivene brončane ploče osvajača medalja na OI gluhih i na Paraolimpijskim igrama

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas je na Zapadnoj obali održana prigodna svečanost povodom postavljanja dvadeset i pet brončanih ploča osvajačima medalja na Olimpijskim igrama gluhih i na Paraolimpijskim igrama.

-Danas je jedan od onih dana kada smo posebno ponosni na naš grad, ponosni smo zato što obilježavamo povijesne uspjehe naših sportaša i što na istu razinu postavljamo uspjehe svih naših osvajača medalja.- poručio je gradonačelnik, Ivica Puljak na današnjoj svečanosti koja je unatoč ne baš sjajnim vremenskim prilikama okupila brojne sportaše, osvajače medalja, članove klubova, predstavnika gradskih i javnih ustanova i institucija.

– Mi kao Klub olimpijaca do sada smo se dokazivali, reklamirali i promovirali Hrvatsku i grad Split cijelim svojim srcem borbenošću i ljubavlju prema sportu, ali isto tako obećavamo da ćemo nastaviti odgajati mlade gluhe sportaše i u budućnosti.- rekao je osvajač medalje Branimir Lušić koji se zajedno s Mirom Opačkom u ime Splitskog sportskog saveza gluhih zahvalio na postavljenim pločama na Zapadnoj obali.

Osvajači medalja na Olimpijskim igrama gluhih kojima su postavljene ploče su: atletičari Božidar Tironi i Marica Puškarić, nogometaš Josip Radić, rukometašice Blaženka Sinovčić, Milka Dujić i Marija Milas, rukometaši Boško Kevo, Marko Delić, Petar Ljubić, Mario Lušić, Dragan Firić, Roko Kvesić, Mario Bašić, Pero Jukić, Oliver Lušić, Ilija PerakMarjan Turković i Mateo Perak te Matea Kolovrat iz taekwondoa.

Splitski osvajači medalja na Paraolimpijskim igrama su: atletičarka Antonija Balek, stolnotenisačica Anđela Mužinić, plivač Dino Sinovčić, te Ivan Mikulić iz taekwondoa, a na današnjoj svečanosti u njihovo ime i u ime svih paraolimppijaca zahvalio se Mijo Bakić, predsjednik Športskog saveza invalida grada Splita koji je istaknuo da je postavljanjem brončanih ploča na Zapadnoj obali splitski parasport ušao u anale velike sportske obitelji ravnopravno sa drugim vrhunskim sportašima ovog grada.

Gradsko vijeće je na  svojoj 7. sjednici 18. prosinca 2021. donijelo Zaključak temeljem kojeg je izrađen prijedlog rješenja za postavljanje brončanih ploča s imenima splitskih paraolimpijaca i gluhih sportaša koji su osvajali olimpijska odličja. Nakon pripremnih radova uslijedili su kamenoklesarski i građevinski radovi, dizajn i tehnička priprema, pa izrada i ugradnja brončanih ploča. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 84 tisuće 603 eura i 88 centi.

Share.

Leave A Reply