Tim Mate Petričevića u splitskoj bolnici prvi puta odstranio tumor sa srca!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Po prvi puta u splitskoj bolnici izvedena je operacija vađenja zloćudnog tumora iz srca mlađe pacijentice iz Varaždina. Operaciju je izveo tim pročelnika Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Mate Petričevića
Prema njegovim riječima, radilo se o kompleksnom zahvatu koji je trajao više od osam sati, odstranjenju angiosarkoma, koji je vrlo rijedak tumor srca.
– Imali smo učinjenu slikovnu dijagnostiku koja nam je pokazala kako taj tumor izgleda. Međutim, nije to nešto što nas u potpunosti pripremi za zahvat. U konačnici, najbolji pregled dobijemo nakon što otvorimo srce. Prethodno smo zaustavili rad srca i spojili pacijenta na izvantjelesni krvotok. Išli smo u lijevu pretkomoru preko desne pretkomore radi zahtjevnosti pristupa tumora koji se nalazio na najgorem mogućem mjestu u srcu. Učinili smo pristup na tumor i kad smo vidjeli o čemu se radi, nalaz je bio puno gori od onoga što smo se nadali. Izgledalo je kao nerješivo. Ipak, radili smo strpljivo, doktori Stjepan Ivanković, Matija Milić i ja i polagano odvajali tumor koji je jako čvrsto prirastao uz stjenku srca – do detalja je opisao Petričević za DalmacijaNews.
Pacijentica se osjeća dobro, a specifično je što se prvo obratila u zagrebački KBC Sestre milosrdnice odakle su pomoć tražili baš od splitskog tima što je još jedno veliko priznanje za Zavod ovog mladog stručnjaka.
izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply