Tvrtka ‘Colas‘ započela radove na novoj zapadnoj rampi na ulazu u grad, očekujte velike gužve prvih 10-ak dana zbog nove regulacije prometa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na križanju ulica Domovinskoga rata i Zbora narodne garde u utorak je održana konferencija za novinare povodom uvođenja u posao izvođača radova – tvrtke “Colas” za izgradnju “rampe s deniveliranog kolnika D8 na zapadni servisni kolnik”.

Ovaj događaj okupio je predstavnike investitora Hrvatskih cesta, izvođača, Splitsko-dalmatinske županije, a došao je i splitski gradonačelnik Ivica Puljak s nešto zakašnjenja.

– Napravit ćemo preraspodjelu prometnog opterećenja, sada nam je donja etaža značajno više opterećena nego gornja etaža, koja ima 10-ak posto ukupnog prometnog opterećenja.

Preraspodjelu ćemo napraviti na način da se radi potporni zid s jednom rampom, gdje će vozila moći skrenuti, a uz ovaj nadvožnjak radi se novi ili galerija, gdje će vozila zauzeti krajnje desnu traku i tako će se uklopiti. Svi koji idu gore uglavnom idu u Poljičku.

Da bismo spriječili opasnost prepletanja, neophodan nam je zahvat na tom podvožnjaku ili galeriji. Zahvat nije u tehničkom smislu zahtjevan, ali spada u znatno zahtjevne ako uzmemo postojeće prometno opterećenje koje radimo na glavnom ulazu u Split – kazao nam je voditelj projekta dipl. ing. Mislav Vučković, dodajući kako kroz ovu točku prođe sav promet koji želi proći sa sjeverne strane na splitski poluotok.

‘TOP INVESTICIJA’ HC-A

Po njemu ova investicija spada u “top investicije” Hrvatskih cesta u smislu isplativosti.

– Očekujemo da u ljetnom razdoblju nećemo imati nikakvih vozila u zastoju na prilazu gradu. Ovo je neophodan zahvat da bi funkcionirao zahvat na “Širini”, bez ovog zahvata bismo preselili gužvu, vozila bi prebrzo dolazila na ovaj dio i samo bi se problem multiplicirao – objasnio je voditelj radova.

Da bi sve ovo funkcioniralo, morat će se napraviti privremena rampa blizu Poljičke ceste kako bi sva vozila izbjegla gradilište. Idući tjedan očekuju se značajne teškoće. No, nakon izgradnje privremene rampe iz HC-a ne očekuju da će biti većih problema u prometu za vrijeme izvođenja radova.

Član Uprave Hrvatskih cesta Nikša Konjevod kazao je kako će ova zapadna rampa, projekt težak 30 milijuna kuna, za Splićane riješiti jedan od glavnih problema, a to su jutarnji i popodnevni čepovi koji se stvaraju na prilazu Ulici Domovinskog rata iz smjera Solina i Kaštela.

DODATNO STRPLJENJE

– Pozivam građane Splita na dodatno strpljenje i razumijevanje jer prilikom izgradnje projekta bit će uspostavljena nova prometna regulacija i u prvih deset dana prema našim prometnim modelima očekujemo još više pojačane gužve nego što su to danas, u idućem razdoblju bi se trebale stvari normalizirati, a nakon puštanja u promet zapadne rampe jedan veliki problem bio bi riješen – tvrdi Konjevod.

Na pitanje kako očekuje da će se radovi odraziti na turističku sezonu, kazao je kako će kritična sezona biti na jesen, a da im je prometni model pokazao da ne bi trebalo biti problema kasnije do okončanja radova.

– Građevinski fakultet u Splitu izvršio je simulacije prometa i dao nam neke garancije da mislimo kako ne bi trebalo biti problema – kazao je Konjevod.

Gradonačelnik Puljak rekao je da su ulazi u Split najopterećenije prometnice u Hrvatskoj i iskazao zadovoljstvo početkom radova te očekuje da bi se ovakvim radovima za nekoliko godina mogli trajno riješiti prometni problemi.

– Kako ćemo na idućoj sjednici donijeti odluku o pokretanju izmjena GUP-a, kroz njih bi se moglo riješiti i pitanje izlaska iz trajektne luke – najavio je Puljak i dodao da će se uskoro napraviti sastanak Grada s ključnim partnerima i na nivou države kako bi se za godinu i pol do dvije godine riješio problem izlaska iz gradske luke.

Na pitanje kolike su ovlasti Grada, Puljak je rekao kako nije samo riječ o ovlastima Grada, već i o partnerskim odnosima sa Županijskim cestama i Hrvatskim cestama.

– Koliko vidim, ima puno volje da se uspostave jako dobri odnosi jer sve te ceste definiraju budućnost grada – zaključio je Puljak.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply