U splitski KBC stigli novi linearni akceleratori za brže liječenje oboljelih od raka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Kliničkom bolničkom centru Split gotovo je završena instalacija dva nova, od ukupno četiri, linearna akceleratora zadnje generacije koji će uvelike doprinijeti bržem i preciznijem radioterapijskom liječenju osoba oboljelih od raka. Ukupna vrijednost četiri nova linearna akceleratora je 9.937.500,0 eura. Sredstva za nabavu akceleratora osiguralo je Ministarstvo zdravstva iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021. – 2026.

Za potrebe smještanja novih uređaja pristupilo se rekonstrukciji Klinike za onkologiju i radioterapiju. Izgrađen je novi, dograđeni prostor u kojemu su dvije dvorane (bunkeri) za linearne akceleratore te prateći tehnički i radni prostori za osoblje i pacijente. Vrijednost građevinskih radova na ovom prostoru je 1.901.250,24 eura. Prostor bunkera je završen, a u tijeku su završni radovi na unapređenju električne mreže prijeko potrebne za optimalan rad linearnih akceleratora, a nakon toga slijedi kalibriranje uređaja. U rujnu se očekuje početak kliničkog rada na prva dva nova akceleratora.

 

KBC Split potom će pristupiti uklanjanju dva postojeća stara uređaja, obnovi prostora u kojima se oni trenutno nalaze te instalaciji preostala dva nova uređaja. U obnovljene već postojeće bunkere uz linearne akceleratore instalirati će se i novi CT simulator i uređaj za brahiterapiju. 

Naime, na Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split već postoje dva linearna akceleratora koji su u funkciji od 2009. godine, a dnevno se na njima obradi do 120 pacijenata. 

Paralelno s montažom uređaja provodi se neophodna edukacija medicinskog osoblja za rad na novim uređajima te isporuka i implementacija novog informatičkog sustava za planiranje radioterapije koji će se integrirati na postojeći informatički sustav Klinike za onkologiju KBC-a Split. Također se uskoro očekuje isporuka moderne dozimetrijske i fiksacijske opreme koja je nužna za početak kalibiranja linearnih akceleratora, procesa mjerenja te osiguranje kvalitete cijelog radioterapijskog procesa.

Ovim iskorakom splitska bolnica, koja je jedna je od najopterećenijih radioterapijskih ustanova u Hrvatskoj, približit će se europskom prosjeku broja linearnih akceleratora na broj pacijenata. Još važnije, osigurati će se pravodobna i najkompleksnija radioterapijska skrb za sve naše onkološke bolesnike.

izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply