U Splitu kreću u bitku protiv pajasena, invazivne biljke koja uništava domaće vrste

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

POČETKOM studenog u Splitu započinje velika volonterska akcija Splitskog skautskog zbora i Javne ustanove Park šuma Marjan u kojoj će se idućih mjeseci grad čistiti od pajasena, opasne invazivne biljke koja se ubrzano širi i potiskuje autohtone vrste biljaka.

Jedan od inicijatora akcije i predsjednik Splitskog skautskog zbora Edi Perić najavio je danas na konferenciji za novinare da će volonterska akcija krenuti od Park šume Marjan.

 

“Glavni ishod naše akcije trebalo bi biti širenje svijesti građana o tome kakvom smo opasnošću okruženi. Volonteri će čupati mladice pajasena, a očekujemo da ćemo to raditi pet do sedam sezona”, kazao je Perić.

Pajasen je opasna invazivna biljna vrsta bez gospodarske koristi, nekontrolirano se širi velikom brzinom i potiskuje autohtone vrste biljaka.

Radi se o najagresivnijoj vrsti nametnika koja oduzima prostor ostalim biljkama i negativno djeluje na bioraznolikost. Ako bi se pajasen nastavio ovako širiti kroz desetak godina bismo se našli u gorućoj situaciji, upozorava Perić.

Već se prijavilo 175 volontera

Volonterska akcija počet će u subotu, 4. studenog, već se prijavilo 175 volontera, a krenut će od Zoološkog vrta prema dolje.

Ravnatelj Javne ustanove Marko Pejnović kaže da je pajasen dugoročni problem, a volonterska akcija dobro će doći da se vidi koliko će ubuduće trebati ljudi da uđu u bitku s nametnikom.

“Uklanjanje pajasena nije lagano, pogotovo većih biljaka jer se on ne može presjeći s obzirom da na tom mjestu u dva do tri tjedna izraste 10 novih mladica. Mora se čupati s korijenom”, objasnio je Pejnović.

Za takav posao je potreban alat, a na Marjanu ima nepristupačnih terena, tako da Pejnović procjenjuje da Park šuma neće nikada biti do kraja očišćena od pajasena.

izvor: Hina

Share.

Leave A Reply