U Splitu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta gradonačelnik Splita Ivica Puljak zajedno s predstavnikom Županije splitsko-dalmatinske Tomislavom Đonlićem položio je danas vijenac pred Spomenikom žrtvama fašizma i poginulim borcima NOR-a Židovima na Židovskom groblju na Lovrincu. Vijence su položili i predstavnici splitske Židovske općine te predstavnici antifašističkih udruga.

Gradonačelnik Puljak tom je prigodom istaknuo kako je sjećanje na žrtve holokausta važno kako se takvo zlo i grozote više nikada ne bi ponovile. Kako je istaknuo gradonačelnik, na žalost, opet jedan cijeli narod, ukrajinski, doživljava teška stradanja.

„Sjećanje na holokaust je bitno prvenstveno radi mladih generacija koje moraju znati prepoznati zlo. Važno je da kroz sustav obrazovanja i odgoja mladi dobiju što više informacija o holokaustu te izgrade pravi sustav vrijednosti. Vrlo smo ponosni na našu židovsku zajednicu koja je obilježila povijest Splita“, poručio je prvi čovjek grada pod Marjanom. Predsjednica Židovske općine u Splitu Ana Lebl podsjetila je kako je koncentracijski logor smrti Auschwitz – Birkenau, jedan od najvećih simbola stradanja u Drugom svjetskom ratu, oslobođen 27. siječnja 1945. godine te je taj datum izabran za međunarodno komemoriranje žrtava.

Uz izložbu radova učenika Graditeljsko-geodetske tehničke škole posvećenih Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta, danas, s početkom u 18 sati, u prostorijama Gradske knjižnice Marko Marulić održava se i predavanje Sele Tecilazić, ravnateljice Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split  na temu ”Arhitektura Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata”.

Share.

Leave A Reply