Zadnji čin: Po prvi put oglašena je prodaja splitskog hotela koji ima status kulturnog dobra

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oglašena je prodaja splitskog hotela Bellevue, imovina Laurusa koji je u stečaju od 2001.

Po prvi put oglašena je prodaja splitskog hotela Bellevue koji ima status kulturnog dobra, a imovina je stečajnog dužnika “Laurus d.d. u stečaju” čiji se postupak vodi na splitskom Trgovačkom sudu. Početna cijena u prvoj rundi prikupljanja ponuda iznosi 75% procijenjene vrijednosti, tj. utvrđena je u iznosu od 7,167 milijuna eura. Hotel trenutno nije u funkciji.

Interes investitora postoji, i osobno vjerujem da će se imovina unovčiti već u prvom krugu, kaže stečajni upravitelj Maroje Stjepović kojega je skupština vjerovnika jednoglasnom odlukom ovlastila da nekretninu i pripadajuće pokretnine unovči primjenom instituta prodaja imovine dužnika kao cjeline.

Kupovali dugove
Po broju glasova na skupštini vjerovnika prednjači tvrtka Tu doma, koja je i lani bila aktivna oko kupnje potraživanja od drugih stečajnih vjerovnika Laurusa. Njezini su osnivači i vlasnici višestruko povezani s velikim trgovačkim lancem građevinskog materijala Građa iz Solina čiji su poslovni prihodi preklani iznosili oko 57 milijuna eura, pa se na tržištu već nagađa o tome šire li biznis na turizam i hotelijerstvo, moguće i kao zainteresirani investitor za kupnju Bellevuea.

Naime, Tu doma je osnovano krajem 2021. s pretežitom hotelskom djelatnošću, a Matko Mijić suosnivač i član njezine uprave ujedno je i član uprave Građe. Josip Mijić kao suosnivač Tu doma ujedno je i predsjednik NO-a Građe, ali i s iskustvom u hotelskom biznisu kroz jednu vlastitu tvrtku koja je mikropoduzetnik u hotelijerstvu s prihodima preklani od blizu 266.000 eura.

Kako god, iznošenje hotela na tržište na kojem se očekuje da će imovina “planuti” dolazi kao točka na i u jednom od najdugotrajnijih stečajnih postupaka u Hrvatskoj. Inicijalno započet stečaj nad Laurusom datira još iz 2001. te se na splitskom sudu danas vodi u novom predmetu.

Ključni impuls za ubrzanje procedura dolazi, čini se, kroz provedeno vlasničko raspetljavanje u pogledu ove imovine nakon što je hotel u parničnom postupku pravomoćnom presudom VTS-a iz rujna 2021. vlasnički pripao ovom stečajnog dužniku.

Tako je hotel koji je bio u posjedu tvrtke Laurus Bellevue u stečaju početkom travnja 2022. prestao raditi. Poslovanjem u 2021. ostvareni su ukupni prihodi nešto veći od pola milijuna eura, a rezultat je bio pozitivan te je u hotelu radilo 20-ak zaposlenika. Prema tvrdnjama upravitelja, hotel je u potpunosti u funkcionalnom stanju, na razini kategorizacije od 3 zvjezdice.

Posljednja imovina
“Trenutno je u tijeku postupak radi druge naknadne diobe stečajne mase i predmetna imovina predstavlja posljednju imovinu ovog stečajnog dužnika. Nakon unovčenja i podjele kupovnine, postupak će se zaključiti”, kaže Stjepović. Dodaje da će se unovčenjem namiriti preostali vjerovnici viših isplatnih redova, te velikim dijelom i vjerovnici nižih isplatnih redova.

Kako se navodi u oglasu, hotel se prodaje kao gospodarska cjelina na temelju pravomoćne odluke Skupštine vjerovnika, kao izvanknjižno vlasništvo – 1/1, i Stjepović poručuje da ne postoje nikakve zapreke za ulaganje.

Investitor se traži za ukupno 2209,19 četvornih metara nekretnine budući da je manji broj kvadrata u vlasništvu RH. Ukupna vrijednost imovine dužnika kao cjeline iznosi 9,55 milijuna eura od čega se 9,29 milijuna odnosi na nekretninu, a preostalih 265.445 eura na pokretnine i opremu.

Imovina će se unovčiti prikupljanjem pisanih ponuda, a najpovoljnija pisana ponuda bit će ona u kojoj je ponuditelj ponudio najvišu cijenu. Ponuda, kao preporučena pošiljka, mora biti dostavljena sudu najkasnije dana 18. travnja 2023.

izvor: poslovni.hr

Share.

Leave A Reply