Zašto se nije prije reagiralo? Zaraženi štićenici staračkog doma u Splitu simptome imali još prije 10 dana

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dva tima KBC-a Split noćas su obavljali transport pedesetak štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u KBC Split – Križine, zbog deset osoba zaraženih koronavirusom. Korisnike Doma prevozili su medicinski djelatnici odjeveni u skafandere, a na licima umirovljenika primjetni su strah, zabrinutost i neizvjesnost.

Petnaestak umirovljenika prethodnih dana imalo temperaturu

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne Ivan Škaričić izjavio je večeras kako je petnaestak štićenika prethodnih dana imalo temperaturu, doduše ne visoku, a prije dva dana su obavljeni testovi na koronavirus koji su pokazali da ih je deset pozitivno. Štićenici su imali prethodnih desetak dana određene simptome, a svakodnevno su ih nadgledali liječnici.

Na pitanje kako to da nitko nije reagirao 10-ak dana koliko su umirovljenicii imali simptome ravnatelj odgovara:

“A ja nisam doktor, ja to ne bih objašnjavao. To je pitanje za struku. Oni su bili pod paskom struke i ja ne bih o tome špekulirao. Bili u kontaktu sa liječnikom svakodnevno – rekao je Škaričić za Novu TV.

O zdravstvenom stanju korisnika koji su pozitivni na koronavirus nije želio iznosti detalje. Istaknuo je samo kako se radi o starijim ljudima, koji su već lošijeg zdravstvenog stanja.

Epidemiolozi su na terenu i intenzivno provjeravaju kontakte svih osoba kod kojih se sumnja na zarazu koronavirusom. U KBC na Križinama će biti transportirano pedesetak umirovljenika koji su uglavnom polupokretni, tj. za kretanje koriste hodalice, štapove i sl.

Zaposlenici koji su bili u kontaktu s umirovljenicima na drugom katu, gdje ih se nalazilo ukupno pedeset, ići će u samoizolaciju kući, dok će 50 korisnika biti prebačeno na Križine. Epidemiološka služba će odmah nakon što završi transport umirovljenika dezinficirati drugi kat.

Sumnja da i par djelatnica Doma ima simptome

Škaričić je izrazio sumnju da par djelatnica Doma također ima simptome zaraze i priznao da su zbog cijele situacije u Domu šokirani.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je kako ga je Škaričić izvijestio da nije bilo kontakta štićenika s drugog kata s ostalim korisnicima Doma, a nada se da će zaraženi preboljeti koronvirus.

Ministar zdravstva Vili Beroš reka je za N1 kako se u Splitu »nažalost dogodilo ono što smo najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženije«.

U bolnicu se transportiraju polupokretni korisnici koji će već tijekom noći i jutra, ovisno kako budu stizali, biti testirani na Covid-19. Testiranje se očekuje i za nekoliko djelatnica koje su bile u kontaktu s umirovljenicima s drugog kata.

Još se ne zna kako su zaraženi

Još uvijek nije jasno kako su se korisnici zarazili s obzirom da već određeno vrijeme tamo nema posjeta. Pretpostavlja se da je koronavirusom zaražen netko od korisnika koji je bio na redovnom pregledu u bolnici.

Iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu večeras su poslali kratko priopćenje u kojem potvrđuju da je dio korisnika Doma za starije i nemoćne Split u smještajnoj jedinici u Vukovarskoj ulici pozitivan na koronavirus.

»U međusobnoj koordinaciji KBC-a Split, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i uprave Doma za starije i nemoćne odlučeno je da će biti smješteni u KBC-u Split na Križinama do konačne kliničke obrade i eventualne potvrde nalaza o broju zaraženih osoba na koronavirus. Više informacija iznijet ćemo sutra na press konferenciji tijekom prijepodneva«, poručili su iz Stožera.

Share.

Leave A Reply