Zbog dugova se zatvara Spaladium arena, Grad ne odustaje od svojih potraživanja. Propadaju koncerti Doris, Gibonnija, Rozge…‘ Iz Banovine nude pomoć u nalaženju drugih lokacija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Nakon vaterpolske groznice u Spaladium areni, uslijedio je potop! Europsko prvenstvo u vaterpolu za koje se tražila karta više, bilo je posljednje događanje u eri ovog objekta koji se nažalost, posve zatvara, potvdili su nam iz Spaladium arene čiji djelatnici, njih sedam, već kreću u traženje novog posla.

– Da, sve je zatvoreno. Grad Split je zbog duga komunalne naknade ovršio dvoranu za milijun kuna. Račun nam je blokiran još 29. svibnja, ali smo zbog vaterpola tražili odgodu, jer kako bismo inače održali jedno ovako veliko natjecanje.

Iz Grada Splita su nam pomakli odgodu na 29. prosinca, ali kako je ukupan dug Arene prema vjerovnicima ogroman, čak 20 milijuna kuna, posve je neizvjesno kako će se to riješiti. Iz Grada ne žele razgovarati s nama, a evo, mi čekamo sad da nam isključe struju – kazali su nam neslužbeno iz Spaladium arene upućujući nas na stečajnu upraviteljicu Nataliju Mladineo, kojoj smo uputili upit oko sudbine ovog objekta na koji čekamo odgovor.

– Nadali smo se razumijevanju Grada oko budućih događanja koja smo planirali i dogovarali, ali od Grada ni da ni ne, uglavnom oni nas ignoriraju.

U planu su bili koncerti Doris DragovićSaše MatićaMassimaGibonnijaMerlina, klape Rišpet, Jelene Rozge, pa još jedan sjajan koncert koji ne smijemo otkriti, pa manifestacije kao što su konferencija Enter, sajam vjenčanja, sajmovi SASO i GAST, Adriatic gastro show, pa sajam vojne opreme….čudo toga, sve do lipnja iduće godine.

Sad sve propada. Dogovarali smo i Svjetstvo prvenstvo u rukometu za 2025. godinu – komentiraju iz Arene za čija se događanja godišnje proda čak oko 200 tisuća ulaznica. Sada će po svemu sudeći, ići u prodaju u sklopu stečajnog postupka vlasnika, tvrtke “Sportski grad” TPN. No, o tome će se odlučiti na skupštini vjerovnika koja će tek biti sazvana idućeg mjeseca.

Kako je kolega Frane Vulas pisao uoči vaterpolskog prvensta, tvrtka koja upravlja dvoranom duguje 20 milijuna kuna duga za komunalnu naknadu od 2015. godine. Prema rješenju, TPN svaki mjesec mora uplatiti 250 tisuća kuna (zajedno s naknadom za uređenje voda), što je otprilike razina mjesečnog prihoda tvrtke. Inače, komunalna naknada se splitskoj Areni čak deset puta viša nego onoj zagrebačkoj!

Kako su za potrebe vaterpolskog prvenstva nabavljena dva montažna bazena, oni bi trebali ostati Gradu Spliti i Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema ugovoru koji je potpisan uoči prvenstva.

Za T-portal zamjenik gradonačelnika Splita Antonio Kuzmanić kazao je kako je Grad Split zainteresiran da zadrži bazen i postavi ga na otvorenom plivalištu kluba Mornar na Poljudu, dok bi manji bazen išao Imoćanima za njihove potrebe.

Spaladium Arena izgrađena je od strane konzorcija u sastavu tvrtki “Konstruktor-inženjering” d.d., Institut IGH d.d. i “Dalekovod” d.d., za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu 2009. godine. Bruto je površine 28.500 metara četvornih.

Dvorana ima do 10.941 sjedećih mjesta na betonskim tribinama, ložama i teleskopskim tribinama, uz mogućnost djelomičnog pregrađivanja za odvijanje manjih događaja. Uz veliku postoji još i manja dvorana površine 4100 metara četvrnih sa 150 sjedećih mjesta. Cijela Arena premrežena je najsofisticiranijom tehnologijom, pa će nastati golema šteta na elektronskim uređajima kada joj isključe struju.

Pravna slika Arene prilično je komplicirana. Formalni vlasnik, tvrtka “Sportski grad” TPN d.o.o. odlazi u stečaj u listopadu 2014. i od tada Arena funkcionira bez pomoći ijednog subjekta iz ugovora o javnoprivatnom partnerstvu, u kojem je i Grad Split. Nad objektom je upisano više založnih prava u korist banaka koje su financirale izgradnju Arene, a sada se svi pokušavaju naplatiti kako znaju.

S druge strane, objekt koji je koštao nevjerojatnih 52 milijuna eura, a koji je trebao biti ponos Splita, zatvara se i pridružuje mnogim objektima u gradu koji vječno čekaju dovršenje poput hotela Marjan, danas pravog turističkog rugla, kao i zgrade hotela “Radisson Blue”, kompleksa na samom ulazu u lučicu Zenta i još puno sličnih nikad dovršenih priča.

Iz Grada Splita dobili smo odgovor na upit o slučaju Spaladium Arene:

– Kao što vam je poznato Grad Split nije vlasnik Spaladium arene stoga nismo u mogućnosti pružiti više informacija. Vlasnik Arene je Sportski grad TPN, a najveći su vjerovnici banke.   

Što se tiče dugovanja tvrtke Sportski grad TPN prema Gradu s 09/2022.  on iznosi  23.253.886,48 kune i odnosi se samo na glavnicu duga što znači da je bez obračunatih  kamata.

Grad Split sukladno Zakonu o proračunu mora poduzeti i poduzima sve radnje u zaštiti svojih potraživanja.

Vezano za planirana događanja, ukoliko netko od organizatora zatraži pomoć i suradnju Grada pri eventualnom pronalasku alternativne lokacije za njihovo održavanje, izaći ćemo u susret sukladno mogućnostima – rekli su.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply