HRT tužio Splićanina da nije prijavio televizor, izgubili su zbog jednog detalja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Općinski prekršajni sud u Zagrebu oslobodio je 57-godišnjeg Splićanina optužbe da HRT-u nije prijavio televizor. 

HRT je podnio optužni prijedlog zbog prekršaja iz članka 47. Zakona o Hrvatskoj radio televiziji koji nalaže da se televizor mora prijaviti radi plaćanja pretplate u roku od 30 dana od kupnje uređaja. U konkretnom slučaju Splićanina su teretili da je 17. siječnja 2020. u svom stanu posjedovao televizor koji nije prijavljen HRT-u, što je neposrednim opažanjem utvrdio kontrolor. Prijamnik nije prijavio ni u daljnjem roku od 30 dana od obavljene kontrole, navodi se u optužnom prijedlogu. 

Sudac je zatražio od HRT-a da ispravi optužni prijedlog i uskladi ga s odredbom članka 160. Prekršajnog zakona, i to tako da navede točno vrijeme prekršaja, kao i na temelju kojih je činjenica utvrđeno vrijeme počinjenja prekršaja, no iz HRT-a nije stiglo nikakvo očitovanje. 

U provedenom postupku nije se moglo utvrditi kada je prijamnik nabavljen, niti se HRT o tome očitovao pa je ostalo sporno je li i kada okrivljenik nabavio televizor, a samim time i kada je protekao rok od 30 dana u kojem je bio dužan prijaviti uređaj HRT-u. 

Sud nije saslušao kontrolora jer je iz stanja spisa bilo evidentno da ni on nema saznanja o datumu nabavke televizora, obrazlaže se u presudi. 

‘Kako u postupku nije bilo moguće utvrditi odlučnu činjenicu od koje zavisi prosudba je li okrivljenik počinio prekršaj za koji se tereti, sud je temeljem načela ‘In dubio pro reo’ okrivljenika oslobodio optužbe’, stoji u presudi.

izvor: dalmatinskiportal.hr

Share.

Leave A Reply