NAKON 50 GODINA, ČOVJEK OPET ŠETA POVRŠINOM MJESECA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iako mnogi ne vjeruju da su ljudi uopće bili na Mjesecu i prvi put, čini se da se avantura ponovila i drugi put nakon 50 godina.

Objavljene su dramatične nove fotografije svemirske letjelice Odisej koja je prošlog tjedna sletjela na Mjesec. Fotografije, zajedno s ogromnom količinom podataka, preuzete su samo nekoliko sati prije nego što padne noć na južnom polu Mjeseca i isprazne se baterije lendera.

 

Intuitive Machines, američka tvrtka koja stoji iza misije, priopćila je kako će sada biti moguće rekonstruirati slijetanje kako bi se razumjelo kako je Odisej završio na boku. Iz tvrtke su također otkrili da bi lender mogao oživjeti za 2-3 tjedna kada sunce ponovno izađe.

 

Ipak, velika je nepoznanica mogu li baterije i elektronika preživjeti temperature koje padaju ispod -200 Celzijevih stupnjeva. “Nema hvalospjeva. Samo slavlje”, poručio je suosnivač tvrtke Steve Altemus na konferenciji za novinare u Houstonu.

 

Letjelici su trebale dvije sekunde da se zaustavi

Prva od fotografija, snimljena kada je lender dotaknuo tlo, pokazuje da je barem jedna njegova noga razbijena, a kamenje i prašina su otpuhani velikom brzinom snagom raketnog motora, piše Sky News.

 

Druga fotografija prikazuje lender na boku s tamnim eliptičnim oblikom kratera udaljenog oko 500 metara. Znanstvenici vjeruju da bi krater mogao biti star dvije milijarde godina. Telemetrijski podaci pokazuju da je Odisej prvotno sletio uspravno, ali se zatim prevrnuo na blagoj padini. – prenosi Index.

Share.

Leave A Reply