Nesvakidašnji ulov na peškariji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U ponedjeljak je ujutro na zadarskoj ribarnici osvanuo uistinu rijedak rijedak ulov kojeg su, doduše, znali prepoznati samo ribari i dobri poznavatelji ribe, a veličina mu se da zorno uočiti u usporedbi s povećim zubacem u istoj kašeti.

Naime, na jednom se ribarskom stolu pojavio arbun od čak 2,5 kilograma, piše zadarski.hr.

Arbun je jedna od uobičajenih vrsta Jadrana, česta je bijela riba koja se lako lovi, status mu je je negdje po sredini ljestvice omiljenih riba na stolu, a najčešće se lovi u veličini od 10 do 30 dkg. Primjerci preko 30 dkg spadaju u kategoriju dobrog ulova, a arbunu cijena tada i vrtoglavo raste.

Iako su najveći zabilježeni ulovi arbuna u Jadranu prelazili preko tri kila, prava je rijetkost na udici ili u mreži uloviti većeg od kilograma. Zato je ovaj od 2,5 kila zaista rijetkost.

Zanimljivo, nije pronašao kupca. Možda i zbog cijene koja je bila 180 kn za kilo, a kako je toga jutra ribarnica bila  relativno dobro opskrbljena svježom ribom, tako je ovaj kapitalac morao malo duže čekati svoga kupca.

Dodajmo još jednu zanimljivost – arbuni s vremenom, rastom, mijenjaju anatomiju. Ne, naravno, kako stoji na jednom ‘udičarskom’ portalu na način da ‘imaju više kostiju kad su manji’. Broj kostiju im ostaje, kao i svim drugim ribama, jednak bez obzira na veličinu, ali arbuni mijenjanju spol u  rastu, postaju ženke, pa su prirodni transseksualci.

Naime, na oko 17 cm postaju ženke, pa i ovaj zadarski arbun zapravo dama, arbunica.

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: