Preporuka s Higijenskog: Pazite na nježnu dječju kožu. Koristite manje dezinficijensa, pravilno pranje ruku vodom i sapunom jednako je učinkovito

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pojačano pranje ruku dezinficijensom prouzročilo je probleme osobama s osjetljivom kožom, pogotovo djeci, čija je nježna koža osjetljiva na agresivne tekućine. Stoga su roditelji s odobravanjem dočekali nedavne preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo o ograničenom korištenju dezinficijensa pri higijeni ruku.

– Prednost se daje pranju ruku tekućom vodom i sapunom. Dezinficijense ne koriste djeca predškolske dobi, a ni djeca školske dobi ako imaju promjene na koži ruku ili ako dezinficijens izaziva nelagodu kod djece. Također, upotrebu dezinficijensa kod djece školske dobi svakako treba ograničiti na dezinfekciju pri ulasku u školu, te se nikako ne treba primijeniti više od dva do tri puta dnevno – poručuju iz NZJZ-a.

Tijekom trajanja strogih mjera vezanih uz suzbijanje koronavirusa, dezinficijensi su postali dio naše svakodnevice. Nailazili smo na svakakve sastave bočica, nerijetko i sumnjive. Kod nekih ljudi pojavio se dermatitis, koji nisu izbjegli ni najmlađi, ujedno najosjetljiviji.
– Nakon pranja ruku dezinficijensom dijete mi je imalo crveniju i hrapaviju kožu ruku. Dosta ga je svrbjelo, a pedijatrica je preporučila mazanje neutralnim kremama nakon pranja, da crvenilo i promjene na koži što prije prođu, i naglasila kako strogo treba izbjegavati bilo kakve dezinficijense. I meni su ruke ohrapavjele, pa sad koristim dezinficijens iz vlastite radinosti s alkoholom i aloe verom – kaže nam mama jedne predškolke.

Dr. Lena Kotrulja iz Poliklinike za dermatologiju i venerologiju “DermaPlus” upozorava kako su ruke jedan od najčešćih načina na koji se virus širi, zbog čega je važno često i temeljito pranje ruku vodom i sapunom, i to obavezno nakon boravka vani, pogotovo u javnom prijevozu i na ostalim javnim mjestima, nakon dodirivanja površina i stvari, prije jela, te prije i nakon toaleta.
– Ruke je potrebno prati najmanje 20 do 30 sekundi, a nakon toga ih je važno dobro osušiti jer se virusi lakše prenose preko kapljica. Pravilno pranje ruku sapunom i vodom jednako je učinkovito kao i primjena dezinfekcijskih sredstava, a znatno manje isušuje i iritira kožu ruku.

Kod djece s osjetljivom i suhom kožom može doći do oštećenja prirodne zaštitne barijere kože zbog učestalog pranja ruku, što može dovesti do upalnih promjena i ekcema na koži. Zbog toga se kod osjetljive suhe kože umjesto sapuna preporučuje primjena tekućih sindeta za pranje, koji su jednako učinkoviti, ali ne isušuju kožu i čuvaju kožnu barijeru – kaže dr. Kotrulja.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply