Splićanka Lucija Vilić dobitnica je nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu: Inspirirao me prijatelj, ratni invalid, riječ je o istinitom događaju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lucija Vilić, učenica drugog razreda II. gimnazije iz Splita jedna je od trećeplasiranih dobitnica nagrade za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu.

Lucijina priča ‘Rat je ono poslije rata’ donosi jednu optimističnu viziju života iz pozicije ratnog vojnog invalida, a ispričana je u prvom licu po uzoru na istinit događaj.

Prva nagrada otišla je u Zagreb, druga u Viroviticu. Treću Lucija ravnopravno dijeli s još četiri autora.

– Inače volim pisati, a kada nas je profesorica hrvatskog jezika, Ema Bodrožić-Selak, obavijestila o natječaju uvidjela sam priliku. Ratna me tema zainteresirala jer ona je jedna od bitnih tema naše Domovine.

Tema koja se uvijek provlači u mojoj obitelji. Tako mi je i došla inspiracija za priču. Priča je to obiteljskoga prijatelja. Tužna, ali istinita… Ipak, ona ima sretan završetak zbog glavnoga lika koji sve gleda s pozitivne strane. Velika mi je čast što je tu priču podijelio sa mnom te dopustio da je prenesem drugima. Stoga, najviše bih se zahvalila njemu, ali i roditeljima te profesorici na velikoj potpori – kazala nam je Lucija.

PRISTIGLO PREKO 80 PRIČA

Dodjela nagrada za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola održana je u ponedjeljak u Ministarstvu hrvatskih branitelja, u sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja a nagrade je uručio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Pristigle su 83 priče, a Povjerenstvo je imalo jasne kriterije za vrednovanje: jezično-stilske vrijednosti, estetske vrijednosti, uspješnost interpretacije teme te autentičnost prijavljenog rada.

Cilj natječaja je očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj na promišljanje o značaju Domovinskog rata kod učenika srednjih škola.

Svoje oduševljenje nije krila ni Lucijina mentorica, Ema Bodrožić Selak, profesorica hrvatskog i filozofije.

– Svim sam učenicima proslijedila javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja jer smatram temu izuzetno bitnom i nedovoljno zastupljenom. Ideje i vrijednosti domoljublja, vjere, empatije i slično jesu ono što moramo poticati, a kad se mogućnost za to pruži u okviru moje struke, odnosno u književnoj formi kratke priče, onda je to pun pogodak. Lucija je napisala izvanrednu priču, uspjela je pretočiti na papir emociju i životnu sudbinu koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Izuzetno sam ponosna i voljela bih da nastavi razvijati svoj talent, već od iduće školske godine, te se iskreno nadam da će se okušati i u drugim temama – kazala nam je.

Ministar Medved na kraju je mladima poručio sljedeće:

– Draga djeco, upravo nam je vaša budućnost bila najveća motivacija i snaga kada smo prije 25. godina krenuli oslobađati okupirani teritorij Republike Hrvatske. Vama smo omogućili slobodu i život u miru i iznimno me raduje što je ovo pokazatelj da ste toga itekako svjesni i da ste hrvatskim braniteljima na tome zahvalni – kazao je.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply