Velika čast: Prof. dr. sc. Marko Trogrlić sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu izabran za dopisnog člana Austrijske akademije znanosti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sjajna je vijest stigla u naš grad. Sveučilišni grad. Na svojoj sjednici održanoj krajem travnja Austrijska akademija znanosti (Österreichische Akademie der Wissenschaften) izabrala je prof. dr. sc. Marka Trogrlića, redovitog profesora na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, za svog dopisnog člana.

Na to je mjesto izabran na prijedlog Akademijina filozofsko-povijesnog razreda, a zbog svojih znanstvenih postignuća na području povijesne znanosti. Profesor Trogrlić je bio bečkim studentom, na tamošnjem je Filozofskom fakultetu završio studij povijesti, slavistike i povijesti srednje, južne i jugoistočne Europe. Tamo je i magistrirao, potom i doktorirao povijesne znanosti, dok je znanstveno istraživao i stručno se usavršavao i u Beču i u Rimu.

Prije izbora prof. Trogrlića, u zadnjih pola stoljeća iz Hrvatske su, s područja humanističkih znanosti, za dopisne članove Austrijske akademije znanosti bili izabrani naši znanstvenici i sveučilišni profesori: Grga Novak, povjesničar i arheolog, (izabran 1963.), Josip Hamm, slavist, (izabran 1964.), Zdenko Škreb, germanist, (izaban 1983.), Radoslav Katičić, jezikoslovac, (izabran 1981.) i Ivan Golub, teolog, (izabran 1989.).

Austrijska akademija znanosti utemeljena je 1847. godine kao Carska akademija znanosti i ove godine slavi 175 rođendan. Najveća je i najvažnija državna znanstvena vansveučilišna ustanova u Republici Austriji, koja u svojih 25 istraživačkih Zavoda i svojom izdavačkom kućom razvija bogatu znanstveno-istraživačku i izdavačku djelatnost na području humanističkih, društvenih, prirodnih i tehničkih znanosti.

Profesor Trogrlić je inače i bivši dekan Filozofskog fakulteta u Splitu, koji se zaredio za svećenika 2019. godine. Ostao je i profesorom i znanstvenikom i svećenikom. Čestitamo od srca.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply