Ako vam do jučer nije bilo jasno zašto ljudi ne navijaju za reprezentaciju, dragi izborniče, utakmica na Poljudu morala vam je otvoriti oči

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dodatne kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju sve su bliže. Svjestan je toga i novi hrvatski izbornik Zlatko Dalić pa je jučer pohodio Poljud i gledao najveći derbi hrvatskog nogometa.

Je li zadovoljan viđenim, samo on zna. Možda je podcrtao neko ime i pronašao rješenje za pokoju poziciju u momčadi, ali to nećemo znati do objave popisa reprezentativnih kandidata. Ali, čak i da nogometom i izvedbom igrača nije zadovoljan, imao je što vidjeti.

Primjerice, Dalić je jučer svjedočio onome zbog čega se ljudima u Hrvatskoj nogomet zgadio. Pitao se izbornik nakon utakmice s Ukrajinom zašto je toliko mržnje i negativnosti usmjereno prema reprezentaciji koju bi on, recimo, došao voditi pješke gdje god treba.

Dragi izborniče, odgovor ste dobili jučer uživo. Demonstracija sile jednog kluba nad ostatkom lige u derbiju bila je očitija nego ikad. Dinamo je jedan gol zabio iz očitog zaleđa, Hajduku nije suđen čisti kazneni udarac, a Dinamovi igrači, iako ništa manje grubi od Hajdukovih, prvi su žuti karton dobili u sudačkoj nadoknadi.

Jučer ste mogli vidjeti kako jednom klubu u Hrvatskoj nitko ne može ništa. I to traje više od desetljeća. Dogodi se da netko uzme kup, Rijeka prošle sezone čak i prvenstvo, ali onda mašinerija doda gas i podsjeti nas da je i dalje moćna i da neće dopustiti da se propust kao prošlogodišnji ponovi.

Bilo bi lijepo da baš vi, izborniče, koji ste toliko puta napomenuli da ste hajdukovac i da bi vođenje Majstora s mora bila kruna vaše karijere, kažete koju riječ o onome što se jučer na Poljudu dogodilo. Pogledajte snimku i recite je li gol Benkovića postignut nakon zaleđa, je li bio kazneni udarac na Ercegu kod rezultata 2:2.

Jer dok svi budu šutjeli zbog nekog “višeg cilja” kao što je plasman reprezentacije na Svjetsko prvenstvo, ne možemo ići naprijed. I ne samo da ne možemo ići naprijed, nego idemo ogromnim koracima unazad.

Smatrate li da je normalno da nijedna navijačka skupina ne navija za reprezentaciju nego čak pozivaju da se za nju ne navija? Ja mislim da nije, ali ih potpuno razumijem. Mislite li da su svi oni idioti jer ukazuju na neke očite probleme o kojima svi ostali šute? Ili možda mislite da tih problema nema?

Na žalost svih onih kojima je ova lijepa igra u srcu, a uz nju i dres nacionalne reprezentacije, jučerašnja je utakmica pokazala sve što je trulo u hrvatskom nogometu. Ali, dobro, valjda neće ni to dugo. Jer donedavno su “kmečavci” bili samo navijači Hajduka, a sada sve više kmeče i navijači ostalih klubova.

Onih klubova kojima se poništavaju regularni golovi protiv Dinama, protiv kojih se sviraju nepostojeći penali i sve što treba da bi klub iz Maksimira ostao neporažen. I dok pratitelji nogometa sve više otvaraju oči i ukazuju na očitu nepravdu, hrvatski nogomet tone. Jer su oni koji tu nepravdu vrše nedodirljivi. A oni se i dalje prave da nema nikakvih problema.

Nakon svega, mogu samo izraziti nadu da ste uživali u jučerašnjoj predstavi. Jer ona je ogledalo onoga čega ste sada i sami dio.

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply