Dubrovnik s nadom čeka sezonu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zbog loše epidemiološke situacije, u najvećem dijelu Dubrovačko-neretvanske županije prvoga ožujka nisu otvorene terase kafića i restorana, učenici nastavu pohađaju na daljinu, a takvo će se stanje produljiti još dva tjedna. 

Umjesto punog Straduna, vjesnika za sezonu, tek su manje skupine bile u vođenom obilasku grada. Strože epidemiološke mjere su dale rezultate. Četrnaestodnevna incidencija zaključno s današnjim danom bilježi pad od 8%, najveći pad je u drugom, odnosno ovom tjednu i to od 19%. Epidemiolozi upozoravaju da su brojke ipak još uvijek visoke. Mjere su produžene do 28. ožujka. U Konavlima se situacija stabilizirala, a najveći broj zaraženih ima grad Dubrovnik. Epidemiološka situacija utječe na najave za turističku sezonu. Prvi kruzeri očekuju se krajem svibnja, a inteziviranje međunarodnog zračnog prometa očekuje se u lipnju, no najave se mijenjaju i više puta u jednom danu, izvijestila je Ivana Brailo Drnas. 

Dubrovnik s nadom čeka sezonu

Prije pandemije – ožujak je za Dubrovnik značio buđenje iz zimskog sna i početak turističke sezone.

– Svi u životu moramo biti optimisti, pa i ove godine očekujemo da će ipak biti malo mrvicu bolje nego prošle godine, jer ima malo reda, smatra Nikša Baničević, umirovljeni turistički djelatnik.

– Ja nisam nikad bio, pa smo odlučili iskoristiti priliku pošto nema puno ljudi, da vidimo sve ovo. – Plaši li vas situacija s epidemijom? – Pa ne, mi smo prebolili, konkretno, pa smo malo više zaštićeni, ali općenito nema nekog straha, kaže Bruno iz Zagreba.

Epidemiološke su mjere na krajnjem jugu strože nego u ostatku države, terase ugostiteljskih objekata zatvorene su i radi samo nekoliko hotela.

– Nekakve su brojke 25 do 30 soba preko tjedna, a vikendom oko desetak soba. Prosječan boravak je jedna i po noć. To je pokazatelj da su to sve poslovni ljudi koji dolaze unutar Hrvatske, navodi Srđan Pujo, direktor Hotela “Lero”.

Ljetni red letenja trebao bi početi 28. ožujka, no najave stranih letova, o kojima uvelike ovisi dubrovački turizam, mijenjaju se iz dana u dan.

– Prema trenutnim najavama i prema trenutnim očekivanjima, Velika Britanija da bi trebala početi od 17.5. Međutim, kao što smo rekli, i to ovisi o epidemiološkoj situaciji i mjerama kod njih koje će biti na snazi, a intenzivniji nekakav, zapravo, međunarodni zračni promet možemo očekivati od lipnja, rekla je Ana Hrnić, direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Dubrovački gradonačelnik predložio je Vladi da se uvede posebno označavanje zemalja iz kojih turisti dolaze, ovisno o njihovoj epidemiološkoj situaciji.

– Zelene zemlje, dakle one koje nemaju više problem s koronavirusom, ne bi trebala nikakva testiranja, nikakve potvrde i slično. Narančaste zemlje, dakle, one koje imaju objektivni problem, ali ne velik, gosti iz tih zemalja, koji bi dolazili u RH bi trebali napraviti 72 sata ranije PCR testiranje, istaknuo je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Posjetitelji iz zemalja označenih crveno testirali bi se nakon dolaska i brzim antigenskim testom. No, prije svega Hrvatska treba osigurati svoje mjesto na popisu epidemiološki sigurnih zemalja.

izvor: vijesti.hrt.hr

Share.

Leave A Reply