Havarija u šoltanskom kanalu: Jedrilica se nasukala između Drvenika i Krknjaša

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U splitskom akvatoriju spašeno je dvoje njemačkih državljana s jedrilice, koja je zbog kvara ostala plutati u šoltanskom kanalu, izvijestilo je u utorak Ministarstvo mora pomorstva i infrastrukture.
Spasilačka akcija pokrenuta je sinoć oko 22,20 sata, nakon poziva u pomoć dvočlane posade s privatne jedrilice ‘Titus’, tipa katamaran, dugačke 13 metara, koja plovi pod njemačkom zastavom. Na jedrilici se  tijekom plovidbe sjevernom strane Šolte pokvarilo kormilo, što je onemogućilo manevriranje.

Jedrilica je ostala plutati u području intenzivnog pomorskog prometa, što je predstavljalo visoku opasnost od eventualnog sudara s drugim plovilima, navode iz Ministarstva.

Brod splitske Lučke kapetanije stigao je do havarirane jedrilice u 00,55 sati i evakuirao neozlijeđenu dvočlanu posadu – skippera te ujedno vlasnik plovila, T.H. i njegovu suprugu, oboje njemačke državljane.

Na poziciji pronalaska havarirana jedrilica je pregledana, te je utvrđeno da voda nije prodrla u potpalublju, niti je uočeno onečićenje mora. Spasilački brod Lučke kapetanije Split havariranu jedrilicu oteglio je u luku Rogač, na otoku Šolti, gdje je jedrilica osigurana na vezu.

Proveden je i očevid, a vlasnik jedrilice i njegova supruga rekli su da su prije kvara upravljačkog mehanizma pokušali isploviti iz mjesta Krknjaši, na otoku Drveniku, no prilikom dizanja sidra uslijedio je jači udar vjetra, te se dogodilo ‘oranje’ sidrom po dnu mora, što je otežalo manevriranje i jedrilica se krmenim dijelom nasukala u plićini između Drvenika i Krknjaša Malog.

Prilikom nasukanja teže su oštećena oba brodska kormila, koja su nedugo potom tijekom plovidbe u potpunosti otkazali i jedrilica je ostala plutati Šoltanskim kanalom bez nadzora.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply