Između Splita i Solina niče čitavo naselje za hrvatske branitelje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vidno uzbuđen, pomalo u nevjerici – tako nam je u utorak djelovao 54-godišnji Miljenko Kolobarić, hrvatski branitelj koji je poslije više od 20 godina podstanarstva dobio vlastiti stan.

– Naviru mi osjećaji iz rata i sjećanja kroz što smo sve prošli. Zahvalio bih prvo svojoj domovini za koju smo se borili što nas nije zaboravila. Također hvala našem ministarstvu na čelu s ministrom Medvedom, mojoj Udruzi veterana 4. gardijske brigade, a posebno obitelji, supruzi i sinu koji su se napatili u raznim podstanarskim stanovima od 1995. godine, ali i za vrijeme rata.

Stan još nisam dobro ni pogledao, ali sam jako sretan i zadovoljan. Ima 60 kvadrata, dvosoban je i nalazi se u Pojišanskoj ulici – ispričao nam je taj bivši pripadnik 4. gardijske brigade u njihovim prostorijama na svečanosti dodjele tog stana, sedam stambenih kredita i trinaest financijskih potpora ratnim vojnim invalidima namijenjenih njihovom stambenom zbrinjavanju, za što je zaslužno Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Obiteljsku kuću u Otoku sada će moći obnoviti Mate Samardžić, koji je dobio stambeni kredit u iznosu od oko 7 i pol tisuća eura.

– Sasvim slučajno sam od jednog suborca saznao da mogu dobiti takvu pomoć, nisam se libio potražiti je kako bih sebi osigurao pristojan život jer u kuću nije ulagano od 1987.godine kada sam je izgradio. Malo me to iznenadilo, ali stvarno obradovalo. Rekao bih da je to za mene jedan novi početak, puno mi znači ta pomoć. Emocije samo naviru, teško ih je kontrolirati – istaknuo je taj dragovoljac Domovinskog rata.

Ključeve stana i rješenja je braniteljima uručio Ivan Vukić, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, koje će samo za ovu godinu za takvo stambeno zbrinjavanje utrošiti oko 50 milijuna kuna.

– Program smo ubrzali tako što smo dobili 20 milijuna kuna od povrata kamata od stambenih kredita koje su prijašnje vlasti ukinule. Nije to mjera kojom će se sve riješiti, ali stavili smo to sebi kao prioritet i mislim da ćemo ubrzati stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida – poručio je državni tajnik koji nam je pojasnio da iznosi financijske potpore i krediti ovise o broju članova obitelji i postotku invalidnosti branitelja.

Na svečanosti je uz Damira Gabrića iz Splitsko-dalmatinske županije, saborskog zastupnika Petra Škorića te brojnih predstavnika braniteljskih udruga, bio i Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik, koji je najavio skorašnji završetak ponovljenog natječaja za izgradnju 17 stanova na Žnjanu za vojne invalide i obitelji smrtno stradalih branitelja, što bi trebalo biti finalizirano do proljeća 2019.godine.

Osim toga, istaknuo je kako ubrzano rade na velikom projektu izgradnje stambenog naselja za branitelje na Korešnici. Objasnio je kako bi tu trebalo biti smješteno najmanje 200 stanova, točnije na zemljištu u vlasništvu Hrvatskih šuma.

– Ministarstvo na tom projektu radi s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom, u konačnici planiramo izgraditi do tisuću stanova u suradnji s APN-om za stradalnike Domovinskog rata.

Što se tiče cijele Dalmacije, u Dubrovniku smo u pripremama za izgradnju 108 stanova. U Makarskoj treba dovršiti 30 stanova, a u Imotskom 24. Namjeravamo ići i na 30 stanova u Podstrani – zaključio je Vukić, što je pozdravio Željko Batina, predsjednik županijske Hvidre, koji smatra kako bi se dovršetkom tih zgrada u Makarskoj i Imotskom moglo riješiti stambeno pitanje za čak 100 branitelja.

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: