Moderna tvornica farmaceutskih pripravaka u Dugopolju otvara se krajem veljače

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Vrijednost gradnje prave tvornice farmaceutskih pripravaka sa svim strojevima i opremom bit će 100 milijuna kuna
Novi Galenski laboratorij, koji Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije grade u Dugopolju, bit će gotov do 20. veljače ove godine čime će Dalmacija dobiti prvu pravu tvornicu farmaceutskih pripravaka, suvremeno opremljenu i certificiranu, koja zadovoljava najviše europske standarde.

– Ideja o ovom modernom farmaceutskom proizvodnom pogonu i galenskom laboratoriju, napravljenom u skladu s GMP standardom, stara je više od 50 godina, to je bila velika želja, slobodno mogu reći, svih ljekarnika Dalmacije, tvrdi kaže dr.sc. Ante Mihanović, ravnatelj Županijskih ljekarni.

Visoki standardi tehnoloških postupaka proizvodnje uvjetovali su kompleksnost projektiranja i gradnje, od strojarskih, električnih radova, sustava purificirane vode, čistih prostora i ostalog.

Vrijednost investicije sa svim strojevima i opremom bit će 100 milijuna kuna, a do sad je uloženo 50 milijuna. Kada se zgrada završi postojeću proizvodnju koja se odvija na dvije lokacije u Splitu počet će polako preseljavati, a potom, u novom prostoru i širiti.


Mihanović ističe da su Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije posljednjih pet godina zaposlile 62 zdravstvena djelatnika, u skladu sa stručnim i kadrovskim normativom koji su prvi uveli u Hrvatskoj i time podigli stručnost i kvalitetu usluge prema krajnjim korisnicima.

I splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban vrlo je ponosan na projekt Galenskog laboratorija koji se privodi kraju u roku, tri godine nakon što je kamen temeljac postavio premijer Andrej Plenković.

– Bit ćemo jedina županija čije Ljekarne imaju galenski laboratorij koji je sposoban, opremljen i certificiran proizvoditi lijekove kao i “velike” tvornice. Prvi put u Hrvatskoj se događa da će Županijska ljekarna otvoriti svojevrsnu tvornicu lijekova, odnosno galenski laboratorij. Ne sumnjam da će ovaj laboratorij biti zamašnjak još kvalitetnije suradnje sa Sveučilištem u Splitu, s kojim županija jako dobro surađuje na nizu projekata. Jako me raduje što je u ovom slučaju riječ o proizvodnji, poručio je Boban, piše Večernji list

Share.

Leave A Reply