Nećete vjerovati koliko košta ovaj kalež upravo pristigao u tučepsku crkvu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

– Ovo je dar vjernika njihovoj župi i onome tko vjeruje ništa nije problem. Njihovim doprinosom vino će postati krv Kristova…

– Istina, neki su u crkvi petljali i mrmljali da im ne treba tako skup kalež. Ali, to su kratkovidni ljudi i oni ne vide važnost simbolike ovog kaleža – govori fra Nediljko Šabić, tučepski župnik već 12 godina, dok nam iz kutije vadi novi kalež vrijedan 10.000 eura.

Napravljen je u kombinaciji zlata i srebra i to u obliku Višeslavove krstionice, od koje su originalno ostali stupići, pojašnjava i pokazuje fra Nediljko stupove koji odjeljuju simbole križa, svetog Ante, Majke Božje, svete Kate, svetog Roka i svetog Jure.

U dnu su ugravirane sve tučepske crkve, među ostalim i Male Gospe na tučepskom groblju. Dakle, sve bitne svece i građevine autor Hrvoje Ljubić je objedinio, a tu su i glagoljski natpisi svetaca.

Kalež je dan napraviti povodom 350. godišnjice tučepske Župe sv. Ante, što je umjetnik i upisao s donje strane postolja kaleža, a financiralo ga je 58 Tučepljana.

“Slaveći 350. obljetnicu prvog spomena župe u Tučepima, ovaj kalež daruju župljani i prijatelji Tučepi 14.11. 2017. godine”, ugravirano je tako da se jasno zna tko je sve platio. Na urezani datum slavila se velika obljetnica i blagdan sv. Nikole Tavelića, čije ime nosi središnja mjesna crkva, međutim Ljubić kalež nije uspio završiti i poslati iz Zagreba u Tučepi na vrijeme.

Fra Nediljko pojašnjava da je umjetniku, do kojeg je došao na preporuku kolega svećenika iz Zagreba, čaša kaleža prilikom pečenja neplanirano nekoliko puta pukla.

‘Šta je prislano, ni mački nije drago…’

– Isti umjetnik je autor i kaleža koji je darovan papi Ivanu Pavlu II.prilikom njegova posjeta Hrvatskoj, spominje tučepski fratar u znak potvrde kvalitete kaleža.

Tako je velika obljetnica koja je uključivala euharistijsko slavlje i procesiju mjestom, na nezadovoljstvo brojnih, prošla bez glavnog predmeta proslave za koju je nekoliko desetaka tučepskih obitelji izdvojilo novac, neki i po više od 1000 eura.

To je mještane malo ražalostilo, a neke i naljutilo. Ali, zato je fra Nediljko već nedjelju poslije toga ispravio nepravdu te kalež svojim vjernicima predstavio i ispred njih ga svečano blagoslovio.

Neki su, poslije mise, ali samo ispod glasa, komentirali da „šta je prislano, ni mački nije drago“ misleći na cijenu kaleža, ali većina ga je ipak pohvalila.

– Jednima se može sviđat, a drugima ne. Meni se sviđa jer je u njemu simbolika koju sam i zamislio – kršćanstvo hrvatske crkve i tučepske crkve. Izgledom možda nije svima drag, ali zato nitko ne može osporiti njegovu simboliku, odlučno nam govori svećenik rodom iz imotskih Zmijavca, koji je dao sašiti i dvije misnice – crvenu sa likom sv. Nikole Tavelića i bijelu na kojoj je lik sv Ante.

Inicijativa oko kaleža počela je proljetos, kada se sastalo župno ekonomsko i pastoralno vijeće, među kojima su bili i tučepski vjeroučitelji. Tad je fra Nediljko Šabić predložio da povodom obljetnice župa napravi nešto simbolično i trajno. Kako bi generacije poslije “znale” da su postojali.

Zapečaćena imena donatora

– Odlučili smo se za kalež, veli osebujni župnik koji je svećenik već 39 godina. Prije dolaska u Tučepi, 30 godina je djelovao u hrvatskim župama po Njemačkoj. “Prošnjom” je zaslužan za obnovu 39 crkava srušenih u Domovinskom ratu.

Na Makarskoj rivijeri poznat je po organiziranju brojnih humanitarnih akcija, poput besplatnog ljetovanja “poplavljenih” malih Slavonaca i besplatnih instrukcija kninskoj djeci, bez obzira na nacionalnost.

Nisu svi na početku podržali izbor kaleža. Vjeroučitelji su bili za jednostavniju verziju grala koja bi koštala do pet tisuća eura. No, ekonomsko vijeće se odlučilo za raskošniji, što je zagovarao i župnik.

– Vjernicima sam u rujnu na nedjeljnoj misi pokazao sliku kaleža koji smo dali napraviti, a njih 58 je za 15 dana prikupilo novac, a čak šestero donatora dalo je više od 1000 eura. Dvije obitelji su mi odmah dale po 1000 i 1500 eura – ponosno kaže fra Nediljko.

Postolje je od srebra, a čaša kaleža iz koje će fra Nediljko piti krv Kristovu odnosno posvećeno vino je od zlata, kao i posuda u obliku tanjura s koje se dijele hostije, odnosno tijelo Kristovo.

Imena donatora ispisana su na pergamentu i zapečaćena u postolju kaleža.

Kalež će biti u upotrebi samo nedjeljom, na vjenčanjima i zlatnim pirevima.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply