U Splitsko-dalmatinskoj županiji 153 zapuštena školska objekta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izjavio je u četvrtak kako na području županije postoje 153 zapuštena školska objekta, što je šokantan podatak, te je naglasio kako je nužno pronaći model da se ti objekti daju na korištenje lokalnim zajednicama

Na području Splitsko-dalmatinske županije pretežito u ruralnim dijelovima i na otocima imamo 153 zapuštena objekta koja su nekad bili u sustavu obrazovanja i to je frapantan podatak koji je mene šokirao. – rekao je župan Boban na sastanku kojeg je u Klisu organizirao sa svim gradonačelnicima i načelnicima općina s područja županije.

Istaknuo je da je nužno pronaći model kako bi se ti objekti dali na korištenje lokalnim zajednicama na područjima na kojima se nalaze. Zato je pozvao gradonačelnike i načelnike općina da žurno dostave svoja pomišljanja za koju namjenu smatraju da bi se takvi objekti mogli koristiti.

– Već sada možemo raspolagati sa 43 objekta za koja su jasni imovinsko pravni odnosi, dok ćemo za preostalih više od 100 objekata nastojati razjasniti njihovo vlasništvo. – kazao je Boban.

Spomenuo je da bi ti objekti mogli, primjerice, biti namijenjeni za lokalne strukture vlasti ili za smještaj vatrogasnih društava ili ih namijeniti na korištenje raznim udrugama, ili u gospodarske svrhe, čime bi se moglo pridonijeti zaustavljanju iseljavanja.

Župan Boban je posjetio da je Splitsko-dalmatinska županija u školskoj 2017./2018. godini osigurala besplatne udžbenike za učenike prvih razreda osnovne škole na području županije. Najavio je kako će se u idućoj školskoj 2018./2109. godini, u suradnji s gradskim i općinskim tijelima, osigurati besplatni udžbenici za sve učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola na području županije.

Pri tomu je istaknuo kako će županija osobito pomagati u nabavci besplatnih udžbenika za učenike u ruralnim područjima i općinama koje imaju slabije proračune te nisu u mogućnosti izdvojiti sredstva za tu namjenu.

Boban je rekao i kako je planirano svake godine u sljedećem četverogodišnjem razdoblju na području Splitsko-dalmatinske županije nabaviti po desetak novih vatrogasnih vozila.

Preuzeto sa: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: