Ima nade za turističku Dalmaciju – korona popušta, gosti nam stižu: ‘U posljednjih tjedan dana primili smo više rezervacija nego u zadnjih šest mjeseci‘

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Primili smo više rezervacija u posljednjih tjedan dana nego u zadnjih šest mjeseci, ali ne treba biti euforičan jer iza nas je razdoblje potpune stagnacije. Istina, to su rezervacije koje se mogu otkazati do nekoliko dana prije dolaska, ali krenulo je.

Rezervira se smještaj već za drugu polovicu lipnja, kao i za cijelo ljeto. Puno je upita gostiju i svi traže informacije o epidemiološkim uvjetima ulaska i povratka u svoju zemlju. Najviše ih zanima u kojoj je Hrvatska “boji“ na epidemiološkoj karti Europe jer o tome im ovise uvjeti povratka i moguća karantena kod kuće. Valjda će se sada i u tom pogledu stvari popravljati pa će biti lakše – kaže nam vlasnik agencije za posredovanje u turističkom iznajmljivanju obiteljskog smještaja.

ODREDBE ZA AVIOPUTNIKE

Jedra optimizma za ovogodišnju sezonu pogurala je i Njemačka, čiji je Institut “Robert Koch” upravo uklonio Hrvatsku s “tamnocrvene” liste visokorizičnih zemalja od koronavirusa. Tako se Hrvatska službeno od nedjelje u ponoć više ne smatra područjem visokoga rizika, nego rizičnim područjem (crvena boja), priopćio je institut. To znači da putnici iz Hrvatske nakon dolaska u Njemačku uz predočenje negativnog testa na koronavirus ili potvrde o cijepljenju, neće morati u obaveznu karantenu od 10 dana kao do sada. Za avioputnike ostaje obveza negativnog testa prije ukrcavanja na let. Od njega su oslobođeni oni koji su cijepljeni s dvije doze protiv koronavirusa ili su preboljeli COVID-19.

– Važno je da smo prije kraja svibnja stigli u “rizičnu” zonu tako da s poboljšanjem epidemiološke situacije dođemo u još bolju poziciju. Odmah nakon najave da nismo više visokorizični, pojačali su se upiti i informacije potencijalnih gostiju, koji sada znaju da ne moraju u karantenu nakon povratka u Njemačku. Većina gostiju računa na dolazak automobilom na Jadran jer se termin početka avioletova stalno pomiče. Praznike za blagdan Duhova koji su upravo u tijeku u Njemačkoj većina Nijemaca ili ostaje kući ili idu prema Austriji i Italiji – kaže Romeo Dragicchio, direktor HTZ-a u Njemačkoj.

Treba znati da su u Njemačkoj još uvijek zatvoreni hoteli, a u restorane koji rade može se samo s predočenjem PCR testa, pa su Nijemci, iako željni putovanja, još uvijek jako oprezni kod odabira zemlje za ljetovanje.

U isto vrijeme su Grčka, Portugal, Malta i veći dio Španjolske, pa čak i Turska za Nijemce trenutno epidemiološki sigurnije zemlje za putovanje od Hrvatske, ali su one za njih ipak isključivo aviodestinacije, što komplicira i poskupljuje odabir.

OČEKUJEMO I AUSTRIJANCE

Blizina Hrvatske u koju se može i automobilom velika je prednost, ali Hrvatsku čeka još dug put od crvene preko narančaste i žute do zelene boje epidemiološke ugroze. Slična je pozicija Hrvatske i u Austriji, gdje smo druga najtraženija zemlja za odmor nakon Italije, ali s “počekom”, jer naša epidemiološka situacija svrstava nas u Austriji na tamnocrvenu listu visokorizičnih zemalja. To znači da se nakon povratka iz Hrvatske trenutno i u Austriji mora u 10-dnevnu izolaciju.

– Očekujemo već početkom ovog tjedna da će nas i Austrija staviti u “crvenu” zonu, odnosno za jedan stupanj blažu od sadašnje i tada se nakon povratka neće morati u samoizolaciju ako su putnici cijepljeni ili su preboljeli koronu. Čim se to dogodi, individualni promet automobilima prema Hrvatskoj će krenuti. S avionima će ići teže i sporije, jer oni čekaju tu odluku da bi operativno organizirali letove. Mislim da će ova sezona što se Austrije tiče biti pomaknuta za mjesec dana s lipnja na srpanj, ali će potrajati i mjesec dana duže, do kraja listopada – kaže Branimir Tončinić, direktor HTZ-a u Beču.

Na rang listi zemalja koje su nam na početku ljetne sezone slale najviše gostiju je i Slovenija, odakle smo lani imali najmanji pad broja dolazaka, a tamošnji turistički znalci tvrde da će ove godine biti jednako dobro. Unatoč turističkoj kampanji “Ostani kući“, koju Slovenija intenzivno provodi, i ove godine će Slovenci masovno na Jadran.

– Puno je Slovenaca koji ne mogu zamisliti odmor bez Jadrana i tako će biti i ove godine. Mislim da će Slovenci ove godine ići na jedno putovanje dužeg trajanja u Hrvatsku umjesto nekoliko kraćih putovanja, što je bilo ranijih godina. To će im pojednostavniti odluku i smanjiti troškove.

‘DISKRIMINIRANA DJECA’

Slovenci često spominju kako bi bilo dobro da Hrvatska povisi odredbu o dobi djece koju se oslobađa od PCR testiranja na 14 godina umjesto sadašnjih 12. Djeca mlađa od 14 godina se ne smije cijepiti pa su time diskriminirani na putovanju – kaže Primož Longyka, urednik turističkih publikacija u Sloveniji i odličan poznavatelj hrvatskog turizma, koji naglašava da su lanjski turistički poklon-vaučeri od 200 eura za odrasle i 50 eura za djecu u Sloveniji tek polovično iskorišteni pa im je rok važenja produžen do kraja 2021. godine. No, smatra da to neće ni najmanje utjecati na broj Slovenaca u Hrvatskoj ovog ljeta.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply