Mass Effect – svemirski blockbuster

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na današnji dan, prije točno trinaest godina, premijerno je lansiran originalni Mass Effect, prvi dio poznate SF trilogije.

Igre razvojnog tima BioWare isprva su bile tvrdokorni RPG hitovi u kojima su zabavu pronalazili isključivo igrači na PC-u. Pojavom Xbox konzola to se počelo mijenjati, a BioWare je od tada gravitirao prema spektaklu filmskih proporcija. Očitovalo se to već u igrama kao što su Star Wars: KOTOR i Jade Empire, ali najjasniju demonstraciju prije točno 13 godina donio nam je Mass Effect.

Mass Effect je bio početak BioWareove znanstveno fantastične trilogije te ispitivanje terena s novim tehnikama poput skeniranja glumaca i facijalnih animacija za likove u igri. Na temelju tih tehnologija BioWare se odlučio za igranje uloga kroz donošenje važnih odluka s posljedicama. U tu svrhu razvili su glavnog junaka Sheparda koji nije bio prazna ploča nego je već imao zacrtanu poziciju u samoj priči.

A ta priča bila je smještena u godinu 2183., točnije rečenu u našu galaksiju gdje je zapovjednik Shepard sa svojom ekipom nastojao spriječiti povratak drevne rase Reapera, ganjajući izdajničkog agenta zvanog Saren. Prva igra poslužila je kao uvod u značajno grandiozniji drugi dio, a njezin najimpresivniji dio bio je veliki i strani univerzum pun različitih rasa.

Najimpresivniji dio Mass Effecta bio je strani univerzum pun različitih rasa.

Mass Effect je bio akcijska igra s pogledom iz trećeg lica, u kojoj se borba mogla pauzirati, a suborcima se moglo izdavati naredbe. Kad nije bilo istraživanja svijeta kroz pješačenje, po planetima se vozilo terensko vozilo Mako. Taj dio igre nije bio najpopularniji među igračima pa se Mako nije vratilo u preostale dvije igre.

Isprva je Mass Effect izašao kao ekskluziva za tadašnju Xbox 360 konzolu. Verzija za PC uslijedila je pola godine kasnije te je bila hvaljena zbog poboljšanih kontrola. Na PlayStationu (3) je ovaj prvi dio izašao tek 2012. godine, nakon što je serijal do tada zaigralo više od sedam milijuna igrača.

Prvi dio bio je i ostao crna ovca u trilogiji te ga fanovi najčešće smatraju najdosadnijim poglavljem. Ipak, ono je bilo ključno u postavljanju pozornice za značajno upečatljiviji nastavak. Ovoga mjeseca najavljeno je kako će Mass Effect trilogija dobiti svoj remaster, što uključuje i prvu igru. Mass Effect: Legendary Edition u planu je za 2021. godinu.

Izvor: hcl.hr

Share.

Leave A Reply