MUP ZA 13 MILIJUNA KUNA KUPUJE DVIJE LIMUZINE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Najzaštićeniji hrvatski dužnosnici, kao i strani VIP dužnosnici u službenom posjetu Hrvatskoj u skorijoj budućnosti vozit će se u nekim od najskupljih i najsigurnijih limuzina.

Konkretnije, vozit će se u blindiranim limuzinama vrijednima 6,5 milijuna kuna svaka, nakon što je MUP na Narodnim novinama jučer objavio javni natječaj za dva vozila.

Traže dva osobna vozila visoke klase s balističkom opremom za koje će Ministarstvo platiti sveukupno 13 milijuna kuna s PDV-om, a kako doznajemo od stručnjaka iz autoindustrije, specifikacijama iz natječaja odgovaraju uglavnom tri tipa vozila.

To su Audi A8, Mercedes S klase ili BMW 7 koji će, prema zahtjevima naručitelja, morati biti opremljeni i vrlo sofisticiranom razinom zaštite.

Uključen i nosač strojnica

Traži se tako da vozila imaju nosače strojnice, senzore za suzavac, specijalne pneumatike i naplatke koji omogućuju kretanje bez tlaka (jednostavnije rečeno, mogućnost da se vozilo kreće čak i ako mu “propucaju” gume), nosače zastavica u prednjim blatobranima, kao i balističku zaštitu minimalne razine VR9.

Ona zapravo podrazumijeva da blindirana limuzina može izdržati vrlo ozbiljne udarce poput metka iz M60, M14 ili FAL-FN vojne puške na udaljenosti od 10 metara ili, pak, metka iz M16 puške, 357 Magnuma, 44 Magnuma pa čak i 20-milimetarski fragmentacijski metak.

Dodatno zatim vozila moraju imati sustav za nužni izlaz te hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima, a zahtjev iz natječaja jest i da limuzine imaju najmanje 460 konjskih snaga jer su ovako opremljena izrazito teška (preko tri tone) pa im je potreban i nešto jači motor kako bi se automobil mogao kretati.

Sudeći po specifikacijama, nova vozila bit će bolja, zaštićenija i skuplja čak i od famozne blindirane limuzine bivšeg premijera Ive Sanadera koji je za njezinu nabavu posegnuo u HDZ-ovu kasu.

Tko će ih koristiti

Bila je vrijedna 4,2 milijuna kuna, dakle 50 posto jeftinija od vozila koja se upravo naručuju, a radilo se o modelu BMW 7 High security otpornom na metke i udar granate.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poslali su svoje objašnjenje o tome za koga se konkretno nabavljaju ova vozila, ali stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila navodi kako se vozila ovakve razine sigurnosti uglavnom nabavljaju za najvišu razinu dužnosnika, odnosno premijera i predsjednicu, kao i važne posjetitelje.
“Logično bi bilo da se vozila nabavljaju za predsjednika Vlade i predsjednicu države, a važno je napomenuti da takav tip vozila zahtijeva i dodatnu obuku za vozače jer ih doista ne može voziti svatko. Ne bih ulazio u specifikacije i komentirao jesu li zahtjevi previsoki, sasvim sigurno najviši dužnosnici zahtijevaju određenu razinu sigurnosti koja podrazumijeva blindirana vozila”, kaže Cvrtila podsjećajući kako je osim Ive Sanadera blindirano vozilo u vrijeme predsjedničkog mandata bio koristio i Stipe Mesić.

Posebni odjeli

Budući da je riječ o posebno opremljenim vozilima, brojne tvrtke danas imaju cijele odjele koji se bave takvim tipom zaštite vozila, poput recimo Mercedesa i njegova odjel S Guard.

Jedan od najboljih takvih Mercedesovih modela zove se Mercedes – Maybach S600 Guard te njegova neto verzija stoji 470 tisuća eura, a pruža najvišu, VR10 razinu zaštite.

Javnost je posljednji put takav tip vozila imala priliku vidjeti 2013. godine kad je autokuća Tomić, u povodu proslave hrvatskog ulaska u EU, posudila nekoliko blindiranih modela za prijevoz najviših dužnosnika.

Riječ je o jednom od najsigurnijih vozila na svijetu s motorima razine onih koji pokreću Rolls Royce.

‘Sada imamo samo jedno takvo vozilo’

MUP limuzine nabavlja za potrebe štićenih osoba i stranih delegacija, a konkretna se nabava obavlja i u cilju priprema RH za predsjedanje Europskom unijom, kada se očekuje velik broj stranih delegacija, ističu u MUP-u

“MUP trenutno u vlasništvu ima jedno vozilo ovog tipa, a koriste se i slična vozila Ministarstva obrane. Napominjemo da postojeća vozila koja MUP koristi ne odgovaraju opisanim potrebama s obzirom na njihovu starost i dotrajalost”, tvrde.

Preuzeto sa: jutarnji.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: