Splitski učenici osnovali sindikat maturanata: ‘Neka su se profe izborili za svoje, ali najveću žrtvu ćemo podnit mi. Nadamo se da će narod podržati našu pobunu, ovo su naši zahtjevi…’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nastava se normalizirala, u škole se napokon vratila uobičajena živost i taman je tjedan izgledao kao povratak u uobičajenu rutinu, kad ono jučer – bomba!

Jučer smo, naime, doznali da se ispod naizgled mirnog rješenja dugotrajnih “povuci – potegni” pregovora sindikata i Vlade sprema jedno novo nezadovoljstvo.

Ne, ništa ne kuhaju školski kuhari, čistačice i domari kao što se moglo pomisliti jer zbog njih su se, kako doznajemo, raspale mnoge komunikacijske grupe učitelja osnovane za potrebe štrajka, a mnogi najavljuju ispis iz sindikata.

 

Ma buknule su, navodno, i svađe po zbornicama. I dok će sindikati prosvjetara zbog toga možda brojati ispisnice, od ovog tjedna imamo – Sindikat maturanata!

Da, dobro ste čuli – sindikat. Jezgra mu je u Splitu, točnije u Petoj splitskoj gimnaziji “Vladimir Nazor”, a pokretači su četvrtaši Andrija Pervan, Šime Parać, Goran Dadić, Luka Puljiz i Niko Anzulović Mirošević.

U samo nekoliko dana u svoju organizaciju privukli su oko tisuću i pol članova i svaki dan broj im raste. I ne samo to, pokrenuli su i online peticiju koju je u samo dva dana potpisalo više od pet tisuća učenika. Svake sekunde netko novi je potpiše, inicijatori su gotovo šokirani odazivom. A peticija nosi naziv “Odbijanje školske nadoknade tijekom zimskih i proljetnih praznika, plan buduće nastave”.

“Želimo omogućiti svim učenicima da blagdane provedu kod kuće s najbližima, a da ne budu žrtva nečije novčane isplate i da od svih sudionika u ovoj situaciji samo mi najneutralniji osjetimo posljedice na svojoj koži. Sve vas pozivamo i svaki potpis je bitan, možda i presudan”, obraćaju se svojim kolegama u klupama diljem zemlje splitski maturanti.

Eto vam sad, narode! Pokazali ste mladima da se mogu boriti i izboriti pa su, evo, odmah krenuli i sami ili je to samo žaba digla nogu da i nju potkuju?

– Sindikat? Pa može li to uopće – pitamo ih u dvorištu gimnazije gdje polako “kapaju” učenici na prvi sat u popodnevnoj smjeni. Svaki drugi ugibava u školu sa slušalicama kao da su ištekani od vanjskog svijeta, ali izgleda da je baš suprotno – jako su dobro uštekani.

– A tako se zove stranica. Ma znamo da zakonski ne može, ali sindikat je popularan pojam zadnjih mjesec dana, a nama je trebalo nešto zvučno – odgovara Andrija iz 4. e. Odmah su se, kaže, počeli učlanjivati njegovi iz razreda, a onda više nije ni pratio tko je sve i odakle pristupio sindikatu.

– Koliko vaš sindikat ima članova?

– Mislite koliko ima foloversa?

– Foloversa?!

– E. Imamo ih, evo sad ćemo viditi, do ovog trena točno 1450.

– Pa što vi hoćete?

– Hoćemo da nam se omoguće praznici jer mnogi su već nešto planirali, ali tako da se u onom tjednu zimskih praznika kad je planirana nastava organiziraju sati iz izbornih predmeta za maturu i isto tako u proljetnom. Dakle, neka oni učenici koji to žele, odrade pripreme za izborne predmete u tom tjednu.

Sad nam govore da ćemo nastavu imati subotom, i to je nekima previše, pa bar da imamo praznike. A najvažnije što želimo jest da nam smanje broj lektirnih naslova na državnoj maturi jer nećemo ih stići kvalitetno obraditi – objašnjavaju nam maturanti “Nazora”.

Peticiju su raspisali preko Instagrama, a podržala ih je i Nika Ilčić, navodno čuvena influencerica iz Zagreba.

– Ona ima priko dvista tisuća foloversa. Ima i jedan maturant u Zagrebu koji poziva na štrajk, to mu zvuči dobro pa je privukao ogromni broj ljudi, čovik je eksplodira u dva dana. Ali mislimo da je to pretjerano radikalno, čak i on se povuka pa sad zove na prosvjed priko vikenda. Mi mislimo da je dosta bilo štrajka – govori Goran.

– A jeste li podržavali svoje profesore u štrajku – pitamo ih.

– Naravno – uglas odgovaraju – neka su se oni izborili za svoje, ali sad nam se čini da smo najviše nafrkali mi maturanti. Nastava završava krajem svibnja, a već 18. lipnja imamo esej. A 3. lipnja je, recimo, već kemija. Fakulteti nisu htjeli pomaknuti upisne rokove, matura nije odgođena i sve nam se to čini previše. Već dva puta ove godine se uhodavamo u nastavu, još se nije počelo radit kako treba. Znate kako je kad razbijate ritam…

– Iz nekih predmeta nemamo ni jednu ocjenu – dodaje Goran.

Zanimljivo je da još ne znaju točno što će s peticijom, ne znaju ni koliko potpisa mogu očekivati, sve ih je pomalo i zateklo. Najvjerojatnije će je poslati ministrici Blaženki Divjak.

Neke profesore pitali smo kako komentiraju novu organizaciju na sindikalnoj sceni.

– Ja ih podržavam, trebalo bi im barem prepoloviti broj lektirnih naslova za maturu jer nećemo stići kvalitetno sve obraditi – kaže prof. Boris Škifić. Maturantima bi se, kaže, trebalo izaći u susret na sve načine.

Neki njegovi kolege, međutim, akciju maturanata smatraju besmislenom i uvjeravaju nas da će sve gradivo biti obrađeno. Čude se toj akciji jer upravo se u zbornicama dogovaraju modaliteti nadoknade svih sati, a za bilo kakve promjene na državnoj maturi, upozoravaju, već je kasno. Svim učenicima izostanak s dijela nastave, koja će se održavati u vrijeme koje je bilo predviđeno za praznike, bit će opravdan.

– Ma zaštićeni su kao velebitska degenija, a oni su se sad propeli. Dali smo im skripte za maturu prije dva mjeseca i neće imati niti jedan dan manjka. Mi smo prosvjedovali za svoja prava, a oni za nerad, to nije u redu – poručuju neki njihovi profesori.

A i ovo je jedan od profesorskih komentara: “Malo mi je to sve pernarovski, ono, C vitaminom na gripu.”•

Share.

Leave A Reply