Tražio pomoć Crkve! Ivica Todorić prije odlaska na policiju i predaje britanskim vlastima razgovarao s utjecajnim hrvatskim svećenikom i molio ga za uslugu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Desetak dana prije nego što se javio londonskoj policiji, Ivica Todorić zatražio je od jednog utjecajnog hrvatskog svećenika pomoć oko pronalaženja smještaja u Londonu.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, kontakt s crkvenim djelatnicima bila je Vesna Todorić, supruga Ivice Todorića.

– Bilo je to nekoliko dana prije njegova javljanja londonskoj policiji. U to je vrijeme Todorić bio smješten kod poduzetnika Miroslava Miškovića. Tu su adresu mediji brzo pronašli i Ivica je počeo tražiti novi smještaj. Budući da u Londonu postoji Hrvatska katolička misija, to je bila prva adresa. Uz to, pokušala je saznati postoje li i drugi hrvatski svećenici koji su u Londonu kako bi mu pomogli oko smještaja. Pravnu zaštitu ili neki drugi oblik pomoći nije tražila – kaže naš sugovornik.

U  razgovoru  fra Ljubomir Šimunović, voditelj Hrvatske katoličke misije u Londonu, ne demantira informaciju Jutarnjeg lista, niti opovrgava posjet Ivice Todorića.

– U više od deset godina pastoralnoga djelovanja u Velikoj Britaniji dnevno se susrećem s brojnim članovima Hrvatske katoličke misije u Londonu, ali i s mnogim građanima Hrvatske i drugih zemalja koji samo povremeno prolaze ili borave u Velikoj Britaniju. Kao svećenik, svakome od njih prilazim s istom otvorenošću i željom za duhovnom potporom, bez obzira na razloge njihova dolaska ili okolnosti u kojima se nalaze – kazao je fra Ljubomir.

 

Hrvatska katolička misija nalazi se na adresi 17 Boutflower Road u londonskoj četvrti Clapham, kratkom šetnjom udaljena od južne obale Temze. Postoji već 50 godina, a smještena je u maloj, ali simpatičnoj kući, tipičnoj za taj dio Londona. U njoj se njeguje veza britanskih Hrvata s domovinom, hrvatskim jezikom, kulturom, identitetom i običajima.

Ipak, nakon više od desetljeća života u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje se vrlo aktivno druži s Hrvatima, fra Ljubomir je dobar poznavatelj britanskih prilika i zakona te nije isključeno da je savjetovao Ivici Todoriću da valja postupiti u skladu s britanskim pravosuđem koje zbog svoje pravednosti, uređenosti i neovisnosti privlači ljude iz cijeloga svijeta koji su u sukobu sa zakonom u vlastitim zemljama.

Jedan od ciljeva Misije je uloga sigurne luke u kojoj “vjernici mogu pronaći zajedništvo, Božju riječ, ohrabrenje, oprost, prijateljstvo te duh življenja autentičnoga katoličanstva” jer, kako stoji u njezinu manifestu, život u tuđini nije uvijek lagan, bez obzira na eventualne uspjehe.

Hrvati u Londonu dobro došli su u Misiji, na svetoj misi u središtu Londona i na povremenim zajedničkim druženjima, poziva fra Ljubomir.

– Svaki susret, molitva ili ispovijed, kao i slavlje svete mise, prilika je za obraćenje svakoga od nas. U biti je mojega poslanja saslušati svakoga tko osjeća potrebu za Božjom prisutnošću, bez obzira na specifične okolnosti i uz potpuno poštivanje ljudskoga dostojanstva nastojati pružiti pastoralnu pomoć. Samo je po sebi razumljivo da svećenik može i mora razgovarati sa svakim tko osjeća potrebu za Božjom blizinom te da ne može ulaziti u pojedinosti susreta i razgovora s pojedinim vjernikom – kazao je  fra Ljubomir.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: