Danas uživajte u pravom ljetnom vremenu s temperaturama blizu 30. Već sutra navečer nova kiša

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diljem Hrvatske danas će vladati gotovo ljetni ugođaj.

“Pretežno vedrim Danom Europe u većini Hrvatske počelo je najtoplije trodnevlje u prva dva, vjerojatno i tri svibanjska tjedna. U malo oblačniji, ali još uvijek sunčani ponedjeljak bit će uglavnom još toplije nego u nedjelju, uz gdjekad umjeren jugozapadni, južni i jugoistočni vjetar, na Jadranu većinom jugo. Gotovo ljetni ugođaj, pogotovo u unutrašnjosti, bit će i u utorak, koji će početi prevladavajućom vedrinom, a uz sve jače jugo – na Jadranu i područjima uz njega završiti s mjestimičnom kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, mogućih i u dijelu središnje Hrvatske. Diljem Hrvatske oblačnije bit će u srijedu, uz čestu kišu, ponegdje i obilniju.

A prije te nove promjene vremena, ovogodišnji će 10. dan svibnja dodatno poboljšati dosadašnju statistiku u mnogim mjestima jednog od najmanje vjerojatnih kišnih dana prve polovine svibnja. Uživajmo u dašku ljeta jer nam uskoro opet slijedi promjenjivo proljetno vrijeme”, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

“Ponedjeljak će na istoku Hrvatske biti većinom sunčan i topliji od nedjelje, uz slab do umjeren jugoistočni vjetar. Ujutro temperatura zraka oko 8 °C, najviša od 26 do 28 °C. Uz umjeren jugozapadnjak jutro će još toplije biti u središnjoj Hrvatskoj. Prevladavat će sunčano, pa će popodnevna temperatura biti između 25 i 27 °C. Najviše nebeskog plavetnila vjerojatno će biti na sjevernom Jadranu. I u gorju uglavnom sunčano, no ujutro je po kotlinama moguća kratkotrajna magla. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu jugo. Najniža temperatura zraka od 7 u unutrašnjosti do 14 °C na otocima. Najviša od 23 do 25 °C. Uz umjeren južni vjetar i jugo i u Dalmaciji će većinom biti sunčano, tek povremeno uz visoke koprenaste oblake. U unutrašnjosti jutarnja temperatura od 8 do 10 °C, na moru od 13 do 16 °C, najviša dnevna između 24 i 27 °C.

Podjedna temperatura uz obilje sunčana vremena i na krajnjem jugu Hrvatske. Zapuhat će umjeren južni vjetar i jugo, pa će more biti malo, popodne prema otvorenom dijelu i umjereno valovito.”

Utorak će na Jadranu biti većinom sunčan, no popodne porast naoblake najprije na sjevernom dijelu, prema večeri i kiša. Povremene kiše će od svježije srijede biti duž cijelog Jadrana. Lokalno će biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, osobito u srijedu, kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Puhat će umjereno do jako jugo i jugozapadni vjetar. Na kopno će u utorak sa zapada stizati sve više oblaka, a potkraj dana kiša je moguća u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj. Od srijede promjenjiva naoblaka i niža temperatura zraka. Povremeno će padati kiša, osobito u srijedu, kada će lokalno biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Vjetar slab i umjeren, većinom južni i jugozapadni.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Share.

Leave A Reply