Olujna bura zatvorila ceste i prekinula trajektne linije, za dio obale izdan crveni meteoalarm, očekuju se udari vjetra i do 145 kilometara na sat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zbog orkanske bure jutros su za sav promet zatvorene brojne ceste, javlja HAK.

Zatvorene su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, između čvorova Sveti Rok i Posedarje, a obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina, zatim državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, a obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar i Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina) na: Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti Borje-Klapavice, autocesti čvor Draga-čvor Šmrika, lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica. dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II.skupina) na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Karlobaga.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, a mogući su i odroni. Iz HAK-a vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

U prekidu su i brojne trajektne linije: Prizna-Žigljen, katamaranska linija Rijeka- Lun (Tovarnele)-Rab te katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Milna-Split, Jelsa-Bol-Split.

Zbog orkanske bure diljem obale je na snazi narančasti, a na području Velebitskog kanala i crveni alarm. Meteoalarm upozorava da bi udari mogli biti i do 145 kilometara na sat.

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula najavljuje kako će već sutra i u petak biti oblačnije, uz povremenu kišu, osobito u petak i obilniju, praćenu i grmljavinom, na Jadranu ponegdje i tučom. 

U unutrašnjosti će biti i snijega – u gorju sigurno, a vjerojatno i u nekim nizinama. Nevolje će stvarati i vjetar, ponajviše na Jadranu u petak, i to ne samo zbog jačine, nego i zbog nagle promjene smjera – od juga i južnog, do sjeverozapadnog i sjevernog, ponegdje uz obalu i bure, pa vlasnici plovila trebaju biti na velikom oprezu.

Od vikenda će biti ponovno stabilnije, a u sljedećem tjednu i osjetno toplije, osim u nekim nizinama s dugotrajnom maglom i niskim oblacima.

Share.

Leave A Reply