Drastičan pad potražnje za sezoncima u Splitsko-dalmatinskoj županiji: poslodavci traže jedva trećinu lanjskog broja radnika, za dio zanimanja uopće nema interesa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

S obzirom na neizvjesnost situacije uzrokovane COVID krizom znatno je smanjena potražnja za sezonskim radnicima – nismo, nažalost, ni očekivali drukčiji odgovor od onoga koji nam je dala Jelena Gogić, predstojnica Područne službe Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, pri Područnoj službi Split, u prva dva mjeseca ove godine ukupno je traženo 705 sezonskih radnika, niti trećinu koliko u isto vrijeme lani kada su poslodavci tragali za njih 2450.

– Broj traženih radnika manji je za 1745 radnika ili 71,2 posto, a u odnosu na prva dva mjeseca 2019. godine, kada je bilo ukupno 2721 traženih sezonskih radnika, manji je za 2016 radnika ili 74,1 posto – podastire sumorne brojke Jelena Gogić, navodeći kako je pad ponude zabilježen kod svih sezonskih poslova.

NEZAPOSLENI STRANCI

Neki se još nisu ni pojavili u potražnji, poput, primjerice, skipera, turističkog animatora, vodiča, masera, hotelskog domaćina, sobarice, iznajmljivača vozila, vozača taksija…

– Nezaposlenim osobama, ako ispunjavaju uvjete po pojedinom oglašenom radnom mjestu, najzanimljivije su razne vrste administrativnih poslova, bilo da je riječ o poslovima za koje je potrebna srednja ili viša i visoka stručna sprema. Tako na jedno radno mjesto aplicira veći broj nezaposlenih osoba iako su takvi poslovi češće manje plaćeni od nekih drugih – kaže šefica splitskog HZZ-a, zamjećujući i pad potražnje za sezonskim radnicima u trgovini. U prva dva mjeseca ove godine u sektoru trgovine u Splitsko-dalmatinskoj županiji ponuđeno je 88 radnih mjesta, što je za 71 radnika ili 44,7 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

– Međutim, ukupno gledano u godišnjoj potražnji za radnicima u području trgovine nema većih oscilacija za razliku od drugih djelatnosti. U djelatnosti građevine, zdravstva i obrazovanja bilježi se porast potražnje radne snage, što je rezultat dvaju potresa koji su pogodili Hrvatsku, COVID krize i prelaska na online nastavu – objašnjava Gogić, navodeći kako je krajem veljače u evidenciji njezine područne službe zavedeno 29.128 nezaposlenih osoba, a prošlog mjeseca su se među 1516 novoprijavljenih našle i one iz drugih zemalja. Najviše ih se, veli, vratilo iz Njemačke (12), iz Paname (8), te pet iz Nizozemske.

SUMORNE BROJKE

Potkraj veljače je u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano 162.386 nezaposlenih osoba u RH, što je za 2959 manje nego prethodnog mjeseca, a za 24.409 osoba više nego u veljači 2020. Tako je u prošlom mjesecu, prema posljednjim obrađenim podacima, nezaposlenost smanjena 1,8 posto u usporedbi sa siječnjom, ali i povećana 17,7 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Od ukupnoga broja nezaposlenih u veljači bila su 73.343 nezaposlena muškarca (45,2 posto) i 89.043 žene (54,8 posto). Broj nezaposlenih muškaraca povećan je 17,6 posto, a žena 17,8 posto u odnosu na veljaču prošle godine. Najveće povećanje nezaposlenosti evidentirano je u dobnoj skupini od 15 do 19 godina (32 posto), a najmanje u skupini osoba od 60 i više godina (9 posto).

Gruba je to statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema kojoj su, uzme li se u obzir obrazovna struktura nezaposlenih, među Hrvatima bez posla najbrojnije osobe sa završenom srednjom, trogodišnjom ili četverogodišnjom školom.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply