Grad Split pokreće najveći projekt modernizacije javne rasvjete u Hrvatskoj!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Splitski gradonačelnik je javnosti predstavio projekt “Modernizacija javne rasvjete Grada Splita primjenom modela energetske usluge”

Na danas održanoj konferenciji za medije gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa suradnicima predstavio je javnosti najveći projekt energetski učinkovite javne rasvjete u Hrvatskoj – „Modernizacija javne rasvjete Grada Splita primjenom modela energetske usluge“. 

Gradonačelnik je istaknuo odličnu suradnju konzultanata Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i projektnog tima Grada Splita koji su zajedno radili na rješenju koje je rezultiralo izrađenim glavnim projektom rekonstrukcije i prijedlogom modernizacije sustava javne rasvjete.

– Ovo je značajan projekt koji će ne samo poboljšati kvalitetu življenja u našem gradu, nego će i u ekološkom aspektu znatno podignuti standarde, ali i povećati razinu sigurnosti naših građana. Dakle, ekologija, energetska ušteda i sigurnost vodilja su svih aktivnosti u ovome projektu. – kazao je, među ostalim, Krstulović Opara. 

 

Ukupna vrijednost investicije je 62 milijuna kuna

Savjetnik gradonačelnika za razvoj grada i EU fondove Krešimir Budiša pojasnio je kako projekt obuhvaća 15.090 svjetiljki ili 88 posto javne rasvjete, a ukupna vrijednost investicije je 62 milijuna kuna. Kako je rekao, projekt ne obuhvaća samo područje Splita nego i  Slatine, Žrnovnicu, Stobreč te Sitno Gornje i Donje.

– Očekuje se godišnja ušteda u energiji i održavanju sustava javne rasvjete u visini od čak 6.2 milijuna  kuna. – naveo je Budiša. Prema njegovim riječima, modernizacija javne rasvjete grada Splita, među ostalim, uključuje i uvođenje moderne i energetski učinkovite LED rasvjete na cijelom gradskom području, smanjenje troškova javne rasvjete i smanjenje emisije CO2, potom obnovu rasvjete i podizanje sigurnost u tunelu Marjan, tom vrlo važnom gradskom prometnom koridoru te modernizaciju rasvjete na dječjim igralištima te sportsko rekreacijskim zonama za građane.

Budiša je podsjetio i na EU projekt CitiEnGov, pilot projekt pametne javne rasvjete proveden na području GK Bačvice, a koji se pokazao kao jedan od najboljih primjera modernizacije javne rasvjete na području Srednje Europe korištenjem najnovijih tehnologija uz iznimne rezultate u smanjenju potrošnje električne energije, povećanju ugodnosti i sigurnosti za građane i posjetitelje kao i smanjenju CO2 emisija. Danas prezentiran projekt pripreman je uz pomoć besplatne tehničke pomoći osigurane od strane EBRD-a, a predloženo financiranje navedenog projekta je putem modela energetske usluge (ESCO).  

Predstavljanju modernizacije javne gradske rasvjete nazočili su i pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Radojka Tomašević, predstavnik EBRD-a Hrvoje Jazvić te konzultant EBRD-a Mate Rebić.

Share.

Leave A Reply