‘Jadrolinija’ dobila novi trajekt, plovit će na splitskom području! Doznajemo koje će ime nositi i koliko je plaćen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pod zapovjedništvom kapetana Sandra Rundića, nakon trodnevne plovidbe iz Grčke u ponedjeljak je u kraljevički škver uplovio trajekt “Faros”, prinova u “Jadrolinijinoj” floti koja bi uoči Uskrsa trebala prvenstveno povezivati Split i Stari Grad na Hvaru.

Riječ je o brodu kapaciteta 600 putnika i 160 vozila, izgrađenom prije 10 godina u Grčkoj pod imenom “Stelios Filiagkos”, a državni brodar ga je kupio od kompanije “Agios Nikolaos” (“Sveti Nikola”, op. a) iz Salamine za nešto više od 63 milijuna kuna odnosno 8,5 milijuna eura.

“Faros” je time postao 52. član “Jadrolinijine” flote, dug je 104,9 metara i širok 17,5 metara, a dva “Caterpillarova” stroja s ukupno 2000 konjskih snaga osiguravaju brzinu od 14 čvorova. Trajekt je nazvan prema antičkom imenu Staroga Grada, prve starogrčke kolonije na Jadranu.

Posao oko trajekta koji je tržištu ponuđen još prije pet godina, zaključen je jesenas, ali je primopredaja hrvatskoj posadi obavljena tek prije desetak dana u luci Kavala na istočnoj egejskoj obali, udaljenoj stotinjak kilometara od Soluna. Brod su tada pregledali inspektori Hrvatskog registra brodova koji nisu pronašli manjkavosti, pa su izdali privremene svjedodžbe za plovidbu prema Jadranu.

Donedavni “Stelios Filiagkos” plovio je iz Kavale na redovitoj liniji prema otoku Tasosu, udaljenom oko 13 nautičkih milja, pa će dvostruko duža relacija do glavnoga trajektnog pristaništa na otoku Hvaru predstavljati pravi ispit za još jednu “Jadrolinijinu” akviziciju iz Grčke.

– Iznimno sam ponosan što floti “Jadrolinije” priključujemo brod koji će svojim kapacitetom i brzinom bitno pridonijeti podizanju kvalitete usluge prijevoza putnika, posebno u ljetnim mjesecima. Trajekt ide u brodogradilište u Kraljevici radi potrebnog opremanja i pripreme za sezonu, te ga na liniji očekujemo u proljeće. Vjerujemo da će ova prinova u floti zadovoljiti rastuće zahtjeve za uslugama prijevoza putnika i vozila u splitskom akvatoriju – istaknuo je za naš list David Sopta, predsjednik “Jadrolinijine” Uprave.

– Ovo je još jedan korak u modernizaciji naše flote, a sve kako bismo uspješno ispunjavali obveze iz koncesijskih ugovora s državom. Dodatno, ovom investicijom postiže se i optimizacija troškova tehničkog održavanja i dugoročna stabilnost poslovanja. Trajekt “Faros” je ponajprije namijenjen plovidbi na liniji Split – Stari Grad, ali po potrebi i drugim linijama čiji je koncesionar naša tvrtka. Svojim velikim kapacitetom garaže i putničkog salona značajno će doprinijeti podizanju kvalitete usluge, posebice tijekom ljetnih mjeseci – navode iz poslovodstva nacionalne kompanije.

Kako doznajemo, krajem studenoga su sklopljeni ugovori između “Jadrolinije” i ruske kompanije o kupnji dvaju polovnih trajekata, ukupne vrijednosti gotovo 38,5 milijuna kuna, koji također imaju grčke “korijene”, ali budući da se još uvijek vode pregovori oko uvjeta, primopredaja se očekuje krajem siječnja ili početkom veljače.

Ti brodovi već godinama plove na linijama preko Kerčkih vrata, na “spoju” Crnog i Azovskog mora, ali budući da je Rusija povezala mostom svoj teritorij i okupirani ukrajinski poluotok Krim, pomorske veze očito polako gube svoj značaj.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply