Ne dirajte mreže na posječenim stablima na Marjanu,natopljene su kemikalijama i opasne za ljude

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U park-šumi Marjan Javna ustanova postavila je insekticidne mreže na hrpe posječenih stabala. Riječ je o mrežama kojima nije dozvoljen pristup, na što upozorava znak zabrane. Mreže su natopljene opasnim kemikalijama koje nisu poželjne za ljudsku konzumaciju, namijenjene su suzbijanju potkornjaka koji napadaju borove na Marjanu.

– Na svim mjestima gdje su stavljane insekticidne mreže, prikladno su označene i ograđene. Pored operative, uključena je naša zaštita na radu i nadzor. Inzistirao sam da se stave oznake i da se propisno ogradi. – napominje Damir Grubšić, novi ravnatelj Javne ustanove.

Naime, otrov na mrežama sprječava potkornjacima da izađu živi iz stabala koja su ispilana, složena na zemlju i prekrivena insekticidnim mrežama. Da nema mreža i kemikalija na njima, potkornjaci bi napustili stabla koja su oštetili i napali bi nove borove. Ovako će uginuti u klopci u kojoj su zarobljeni, zato se to sredstvo koristi kao jedan od oblika borbe protiv ovih nametnika.

Važno je istaknuti da ova vrsta potkornjaka ima nekoliko razmnožavanja godišnje i do sada nisu predstavljali opasnost za naše borove šume. Kako nam je ranije rekao dr. Milan Pernek iz Hrvatskog šumarskog instituta, koji je izradio akcijski plan za borbu protiv potkornjaka, njezini učinci znat će se na jesen.

U svakom slučaju, mrežama koje su ograđene trakom, ne smije se približavati, niti ih dirati. Ne preporučuje se zadržavanje u blizini. Najbolje je, zapravo, nastaviti s ugodnom šetnjom kroz šumu. S.Vidulić

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: