Njegovateljima koji skrbe o djeci s najtežim invaliditetom Grad Split isplaćivat će naknadu od 500 kuna

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon gotovo 16-satne sjednice Gradskog vijeća valja izdvojiti rijetki amandman na proračun kojega je prihvatila izvršna vlast. Zbog tog amandmana, gotovo identičnog kojega su podnijeli SDP-ov Joško Markić i Kristina Vidan iz stranke Pametno, njegovateljima koji skrbe o djeci s najtežim vrstama invaliditeta, Grad Split isplaćivat će mjesečnu naknadu u iznosu od 500 kuna. 

– Iznos je simboličan, ali neka bude maleni pokazatelj koliko cijenimo njihov trud – naveo je Markić.

U obrazloženju je naveo kako smo nedavno  mogli pratiti opravdane prosvjede roditelja i osoba sa statusom njegovatelja najteže bolesne djece koji zbog brige o djetetu moraju biti kući i ne mogu raditi

– Pri tome im je izvaninstitucionalna pomoć minimalna. Oni primaju za to 2500 kuna. Neki gradovi u Hrvatskoj su prepoznali njihovu tešku situaciju i odlučili u svojim proračunima predvidjeti sredstva za sufinanciranje, a dok država ne reagira. Od iduće godine će Grad Sisak, kao prvi grad u Hrvatskoj, njegovateljima, koji skrbe o djeci s najtežim vrstama invaliditeta i višestrukih oštećenja zdravlja, isplaćivati mjesečnu naknadu u iznosu od 600 kuna. U Gradu Splitu je oko 60 njegovatelja i ako bi im mjesečno, do trenutka dok ne bude podignut iznos od stane nadležnog Ministarstva dodijelili 500 kuna, ukupni godišnji trošak bi bio do 400.000 kuna – argumentirao je Markić.

Još je i pojasnio kako bi Pravilnikom izradili kriterije u skladu s uvjetima Odluke o socijalnoj skrbi.

Share.

Leave A Reply