Nova kulturna scena Splita: Dvorana na Trgu HBZ uskoro spremna za građane

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U tijeku su završne pripreme za tehnički pregled nove višenamjenske dvorane na Trgu Hrvatske bratske zajednice, za koju se izdavanje uporabne dozvole očekuje krajem veljače, a na čijem je mjestu u prošlosti djelovalo kultno Kino Split.

Podsjetimo, radove na rekonstrukciji vrijedne 5,6 milijuna kuna izvela je tvrtka Tekton gradnja d.o.o. prema projektnom rješenju tvrtke Super ured d.o.o, dok je nadzor bio Meritum inženjering d.o.o. Ministarstvo kulture za investiciju je izdvojilo 500 tisuća kuna, a ostala sredstva osigurao je Grad Split.

Dvorana je 2002. godine izvedena do faze grubih građevinskih radova, a u veljači 2020. godine, 18 godina poslije, krenuli su radovi na njenom privođenju svrsi – to je nova kulturna scena grada Splita u kojoj će uskoro biti moguće održavati kino projekcije, kazališne predstave, kulturno – glazbene događaje, konferencije i kongrese. U gledalištu je 155 sjedećih mjesta te dva mjesta za osobe s invaliditetom.

Osim prostora dvorane rekonstrukcijom su obuhvaćene i prateće prostorije, garderoba, sanitarne prostorije i ostale prostorije za potrebe scenskog osoblja. Sam pristup dvorani prilagođen je osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti, ugradnjom dviju rampa na stubištima.

Ovom dvoranom upravljat će ustanova u kulturi Hrvatski dom Split, koja upravlja i novoobnovljenom koncertnom dvoranom u Hrvatskom domu u Tončićevoj ulici. 

U nadi poboljšanja epidemioloških mjera i oživljavanja kulturne scene, ova nova pozornica vrlo skoro otvorit će svoja vrata građanima. U fotogaleriji zavirite u konačno uređenu dvoranu.

Share.

Leave A Reply