Piciginaši s Bačvica najavljuju u četvrtak prosvjed protiv novog Zakona o pomorskom dobru: ‘Prijedlog je skandalozan i odvratan, plaže bi postale enklave bogatih i moćnih!‘

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ekološko društvo Picigin ovog četvrtka u 17 sati na Bačvicama održat će prosvjed pod nazivom “Ne damo našu obalu”.

Kako kažu, povod je prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji između ostalog, predviđa ograničavanje opće upotrebe pomorskog dobra, njegovo ograđivanje, onemogućavanje pristupa dijelu pomorskog dobra sa ili bez naplate korištenja pomorskog dobra (čitaj: plaže).

– Osim toga, prijedlog Zakona predviđa da se pravo odlučivanja o pomorskom dobru prenese na jedinice lokalne samouprave, u zemlji u kojoj je korupcija postala “modus operandi”, a to vodi daljnjoj uzurpaciji najljepših dijelova jadranske obale.

Smatramo ovaj nacrt prijedloga zakona skandaloznim i odvratnim zato što otvara mogućnost da se dijelovi naše obale i naših plaža praktično izdvoje od teritorija Republike Hrvatske te postanu građanima i javnosti nedostupne “enklave” bogatih ili moćnih pojedinaca i skupina ili da se jednostavno učine privatnim sredstvima za zgrtanje profita na našoj obali.

Nakon veleizdajničkih poteza naših vlasti i prodaje energetskih i telekomunikacijskih tvrtki te nedavnih događanja vezano za pljačku Ine, ne možemo staviti dragulj ovakve vrijednosti na raspolaganje bilo kojoj vladajućoj strukturi. Naša obala mora ostati dostupna svima! – poručuju organizatori prosvjeda.

Najavljuju da će uputiti i otvoreno pismo Vladi i Saboru u kojem traže povlačenje spornih odredbi Zakona. U okviru prosvjeda najavljuju i prigodni performance “Zapišavanje teritorija” na plaži Bačvice, te glazbeni program uz DJ-a.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply