Počinje modernizacija vodovodne i kanalizacijske infrastrukture u Splitu i okolici: utrošit će se preko 128 milijuna eura, evo koje će općine biti zahvaćene projektom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Europska komisija je u petak odobrila investiciju u iznosu većem od 128 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za modernizaciju vodovodne i kanalizacijske infrastukture u aglomeraciji Split-Solin.

Projekt će omogućiti visokokvalitetnu pitku vodu za četiri tisuće ljudi i odvodnju za 25 tisuća stanovnika.

“Voda je jedan od naših najdragocjenijih resursa, ali nemaju svi jednaki pristup pitkoj vodi. Zahvaljujući ovoj investiciji EU-a, hrvatski građani moći će učinkovitije koristiti izvore vode, ima će pitku vodu vrhunske kvalitete i čišće otpadne vode, što će u konačnici rezultirati manjim onečišćenjima mora i podzemnih voda”, izjavila je povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira.

 

Osim ekoloških prednosti, modernizacija vodovodne i kanalizacijske infrastrukture potaknut će lokalno gospodarstvo povećanjem turističkih aktivnosti što je glavna gospodarska aktivnost u tom području. Provedbom ovoga projekta aglomeracija Split-Solin uskladit će se s direktivom EU-a o pitkoj vodi i o urbanim otpadnim vodama, navodi Komisija.

Projekt poboljšanja vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin sastoji se od izgradnje sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te obuhvaća područje Splita, Solina, općine Klis, Dugopolje i Podstranu.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply